CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün Nobel ödüllü ünlü yazar Orhan Pamuk’un Erdoğan’ı eleştirmesini eleştirerek şöyle yazdı:

“Pamuk'un birkaç aydır bir-iki demeç vererek AKP'yi hafifçe eleştirmesi de 'dönen hava' ile ilgilidir. Obama'yı, AB'yi, tüm dünyayı sabah-akşam tehdit eden bir Hitler karikatürü ile Türkiye'nin yol alamayacağını en azından Gezi sonrası batılılar anlamıştır. Pamuk onların neyi anladığını, onlardan önce anlar ve harekete geçer. Son yıllardaki basit eleştirileri de Pamuk'u kurtarmaz. Sadece bildiğimiz 'ideoloji memuru' unvanını pekiştirir.”

Siyasi konulara girmemeye çalışması ile bilinen Orhan Pamuk Suriye’de cihadçı grupların Körfez ülkeleri, Türkiye ve Batı desteğiyle ilerleyişi sırasında bir grup aydınla Beşar Esad’a “sonun Saddam ve Kaddafi gibi olur” diye seslenen bir mektuba imza atmış ve tepki çekmişti. Ağır ifadeler içeren mektupta şöyle deniliyordu: "İstifa dışında ne yazık ki sizi ve ailenizi bekleyen tek yol var: Saddam Hüseyin veya Kaddafi gibi ölüm. Ya da La Haye'de mikropsuz bir hücrede ömür boyu hapis."

‘KORKU İKLİMİ‘ HİSSETMİŞ

Uzun süre siyasi konularda açıklama yapmayan Orhan Pamuk geçtiğimiz günlerde Fransız haber ajansı AFP’ye şöyle demişti: “Türkiye seçimlerin yapıldığı bir demokrasi, ama insan haklarına ve ifade özgürlüğüne saygının her gün ihlal edildiği bir demokrasi”.

Pamuk, konuk öğretim üyesi olarak bir yıl kaldığı ABD’den döndükten sonra ülkede bir ‘korku iklimi‘ hissettiğini, insanların fısıldayarak konuştuğunu fark ettiğini belirtmişti.

Yolsuzluk soruşturmasının ikna ediciliğinin siyasi İslam’ın gizemini ortadan kaldırdığı söyleyen Pamuk, Türkiye’de yaşanan son gelişmelere ilişkin de, “Otoriter askerler gönderildi, onların yerini otoriter ve İslamcı hükümet aldı” yorumunu yapmıştı.

AYGÜN’DEN TEPKİ

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün yazar Orhan Pamuk’un Erdoğan eleştirisini yeterli bulmayarak Facebook sayfasından şöyle yazdı:

'ASKER GİTTİ, İSLAMCILAR GELDİ'

Bu sözü Nobelli Pamuk söylemiş. AFP Muhabiriyle konuşmuş Pamuk. 'İnsanlar Türkiye'de fısıldayarak konuşuyor' demiş. 'Nobel hayatımı kolaylaştırmadı' diyen Pamuk, 'Romancı olarak anılmak istiyorum' özlemini söylemiş.

Nobel öncesi ve sonrası AKP'nin 'ideoloji memuru' olan Pamuk niçin artık bir edebiyatçı olarak anılamaz?

1- Nobel alması bile ne tuhaftır ki, edebi birikiminden önce AKP, Neo-Liberal sistem ve Ortadoğu'ya dair batılı egemenlerin sözcülüğünü yapmasıyla daha çok ilgilidir.

2- 'Ne var ki bunda, Nobel zaten kapitalist dünyanın bir ödülüdür ve kime verileceğini uluslararası sistemin çıkarları belirler?' itirazı yapılabilir. Evet bu böyledir, ama hiç kimse bu sistemin Pamuk kadar savunucusu olmamıştır. Ne yaparsınız, 'Batıya karşı doğulu ezikliği' işte, değil mi Pamuk?

3- Mesela hiç bir edebiyatçı IŞİD gibi barbar bir gücün iktidara gelmesi için meşru bir devlet başkanına mektup yazıp, 'linç tehdidinde' bulunmamıştır. Orhan Pamuk işte bu mektup sonrası artık Nobelli bir general olmalıdır. Bu mektubun sözünü hiçbir yerde açmayan Pamuk, elbette özür de dileyemez. Kocaman 'Nobelli yazar' nasıl sözünü geri alsın? Belki, ABD'liler Esad'ı bir gün resmen ziyaret ettiğinde Pamuk da Suriye'ye gider. Nitekim bunun işaretleri de var: BM özel temsilcisi Staffan de Mistura, 2 gün sonra açıklayacağı Suriye raporunda, 'Beşar Esad Suriye'de kurumların temsilcisi ve çözümün meşru bir parçasıdır' demiş.

4- İktidarda olduğu 13 yıl boyunca başta ülkenin sanatını, kültürünü, özgürlüklerini, tiyatrosunu, balesini yok eden sanat ve edebiyat düşmanı AKP'ye, Pamuk 13 yıldır sadece destek vermiştir. Karşılığı ise, 'Nobel işi'nde yardım ve desteğin yanı sıra, 'Ergenekon Suikastı' gibi kumpas bir senaryo yazılarak Pamuk'un 'ABD'ye gönderilmesi' ve 'hayatının kurtarılması'dır! Pamuk'a yönelik 'suikast' heyülasu, Arınç'a dönük 'suikast' yalanından daha az yalan değildir.

5- Son olarak Pamuk'un birkaç aydır bir-iki demeç vererek AKP'yi hafifçe eleştirmesi de 'dönen hava' ile ilgilidir. Obama'yı, AB'yi, tüm dünyayı sabah-akşam tehdit eden bir Hitler karikatürü ile Türkiye'nin yol alamayacağını en azından Gezi sonrası batılılar anlamıştır. Pamuk onların neyi anladığını, onlardan önce anlar ve harekete geçer. Son yıllardaki basit eleştirileri de Pamuk'u kurtarmaz. Sadece bildiğimiz 'ideoloji memuru' unvanını pekiştirir. (Deniz Güneş / Demokrat Haber)