KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, AKP hükümetinin “sahte” paketlerle halkı seçimlere kadar oylamaya çalıştığı ve sorunu çözmek istemediğini belirterek, “Savaşmak istiyor. Buna karşı kendimizi savunacağız. Gerillayı durduruyoruz. Eğer operasyon yaptıklarını görürsek, bu operasyonlara karşı meşru savunma yapacağız” dedi. Bayık, savaşın daha da şiddetlendirilmesi halinde ise geri çekilen grupların yeniden gönderileceğini söyledi.

Abdullah Öcalan’a özgürlük için imza kampanyası çerçevesinde kurulan Irak ve Güney Kürdistan Komisyonu heyeti gerillanın denetimindeki Medya Savunma Alanları’nda KCK Yürütme Konseyi eşbaşkanları Cemil Bayık ve Besê Hozat tarafından kabul edildi. Burada yapılan görüşme sırasında Cemil Bayık, heyet üyelerine imzalardan dolayı teşekkür ederken, gündemdeki konuları da değerlendirdi.

Heyete hitaben, “Yaptığınız çalışma kutsal bir çalışmadır” diyen Cemil Bayık, Öcalan ile Kürt halkının özgürlüğü arasındaki bağa işaret etti. Bayık, “Bu şahsi bir mesele değildir. Başkan Apo bir milleti temsil ediyor” vurgusunu yaptı.

'DEVLET SÜRECİN KESİNTİYE UĞRAMASI İÇİN ÇALIŞIYOR'

Federal Kürdistan Hükümeti, Parlamentosu, Güney Halkı, tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine teşekkürlerini ileten Bayık, “Güney ulusal bir statü öne çıkardı. Güney halkımız büyük bedeller ödedi. Bunun sonucunda bazı kazanımlar elde etti” şeklinde konuştu.

Toplanan imzaların bu dönemde çok önemli olduğunun altını çizen Bayık, Abdullah Öcalan’ın inisiyatifiyle 21 Mart Amed Newroz’unda başlayan ve 8 Mayıs’ta gerillanın geri çekilmesi ile devam eden yeni sürece dikkat çekerek, “Kürt halkı zorlu bir dönemden geçiyor. Başarının imkanları her zamankinden fazladır” dedi.

Bayık, “Biz bu sürecin devam etmesi için uğraşırken, Türk hükümeti ve devleti sürecin kesintiye uğraması için çalışıyor. Bu nedenle hassas bir aşamadan geçiyoruz. Toplanan imzalar belki bu sürece de hizmet eder” şeklinde konuştu.

'ULUSAL KONGRE’NİN ÖNÜNE KİMSE GEÇEMEZ'

Bayık, “Ulusal Kongre’ye katılacak olan tüm güçler, siyasi partiler, şahsiyetler, sivil toplum örgütlerinin müşterek kararlar almaları gerekiyor. Sadece bir parti veya bir kesimin kararı kabul edilemez (…) Bu kongrede Kürtlerin kendisi için ilkeler oluşturmalı, strateji oluşturmalı. Ortadoğu’ya yeni bir yüzle çıkmalı. Ancak böyle hem kendisi hem de insanlık için rolünü oynayabilir. Bizim yaklaşımımız budur” ifadelerini kullandı.

Kongrenin ertelenmesine değinen Bayık, bugüne kadar bir çok sorunun çözüldüğüne işaret ederek, “Var olan sorunların da çözüleceğine inanıyorum” diye vurguladı. Bayık, tarihin Kürtlere ulusal birlik oluşturmayı dayattığının altını çizerek, “Kimse bunun önüne geçemez” dedi.

'ROJAVA TIPKI MAHABAD GİBİ KUŞATMA ALTINDA'

Bayık, Batı Kürdistan’daki gelişmeleri de değerlendirdi. KCK Yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık, “Bugün tıpkı tarihte Mahabad’da olduğu gibi, Rojava üzerinde bir kuşatma var. Kürdistan’ın her parçasının Rojava’ya destek verme görevi var. Bu kuşatmaya katılmamalılar. Güney’in (Federal Kürdistan Bölgesi) en fazla desteği vermesi gerekiyor. Rojavalar, hem Kuzey’de hem de Güney’de mücadele ettiler, şehitler verdiler. Bugün de Kuzey ve Güney’in rolünü oynaması gerekiyor” şeklinde konuştu. Bayık, Batı Kürdistan ile Güney Kürdistan arasındaki Sêmalka Sınır Kapısı’nın kapatılmasını da eleştirdi ve bunun Kürt halkına hizmet etmediğini söyledi.

'HÜKÜMET SAHTE PAKETLERLE KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR'

Bayık, sorulara yanıt verirken, demokratik çözüm sürecinin içinde bulunduğu aşamaya geri dönerek önemli mesajlar verdi. Türk devletinin üzerine düşen rolü yerine getirmediğini belirtirken, şimdi bir paketle halkın kandırılmaya çalışıldığını ifade etti. Bayık, hükümetin seçimlere kadar sahte paketle halkı kandırmak istediğine dikkat çekti.

Hiç kimsenin PKK’yi bu saatte sonra yenemeyeceğinin altını çizen Bayık, “PKK ihanete ve teslimiyete karşı kuruldu. Hiç kimse PKK’yi teslim alamaz. Bu PKK gerçeğidir. PKK’nin kültürü ve ahlakı bu esaslar üzerine kuruldu” dedi.

TÜRK DEVLETİNE 1 EYLÜL’E KADAR SÜRE VERDİK

Hükümete 1 Eylül’e kadar tarih verdiklerini ifade eden Bayık, hükümetin şu ana kadar bir adım atmadığını belirterek, “Bu şu anlama geliyor: sorunu çözmek istemiyor, ezmeyi esas alıyor. Savaşmak istiyor. Buna karşı kendimizi savunacağız. Gerillayı durduruyoruz. Eğer operasyon yaptıklarını görürsek, bu operasyonlara karşı meşru savunma yapacağız. Savaşı daha da şiddetlendirmek isterlerse, Güney’e (Güney Kürdistan) gelen grupları yeniden göndereceğiz” dedi. (ANF)