HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, kalekol yapımlarının, hükümetin "çözüm süreci"ne yaklaşımını anlama açısından ipucu niteliğinde olduğunu vurguladı.

Hükümet yetkilileriyle kalekol yapımları üzerine görüşme yaptığını bildiren Zozani, "Hükümet derin yapıyı her an sabotaj, provokasyon olabileceği noktasında tutarak, Kürt hareketine şantaj aracı olarak kullanıyor" diye konuştu. Zozani, "Süreç bozulursa Türkiye'nin bütünlüğünden bahsedemeyiz" uyarısında da bulundu.

Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Adil Zozani, AKP hükümetinin "çözüm süreci"ne rağmen güvenlik konseptini devam ettirdiğini belirterek, "Bugün itibarıyla Kürdistan'da devlet, güvenlik konseptini güçlendirme eğilimi içindedir. Çalışmalarını buna göre yapıyor. Özellikle Hakkari ve Şırnak bölgesinde, güvenlik konseptinin tezahürü olan eylemlere, fiili durumlara tanıklık ediyoruz" dedi.

Devletin, Kuzey-Güney sınır hattında varlığını güçlendirme gayretinde olduğunu ve stratejik yerlere kalekollar yaparak kalıcı yerleşmeyi hedeflediğini ifade eden Zozani, şöyle devam etti: "Meskan Dağı'nda olan biten de budur. Hakkari'nin stratejik noktalarından birine kalekol yapmak bu anlama gelir. Halkın da buna karşı sert tepkisi var çünkü barış sürecindeyiz. Biz ısrarla hem devlet hem de KCK'nin silahlı güçlerinin birbiriyle temas edemeyeceği yerlere çekilmelerini istedik ve sürecin sigortasının da bu olduğunu söyledik. Ama devlet içindeki bir mekanizma ısrarla gerilla ve devlet güçlerinin temas durumunda olmasına gayret ediyor. Bunu maksatlı bir politika olarak değerlendiriyoruz. Ciddi bir provokasyon yapıp bu süreci sabote etmek istiyorlar."

AKP hükümetini "sürecin gereklerini yerine getirmiyor" diyerek eleştiren Zozani, "Devlet, hükümet bu süreçte Kürt halkını tatmin edecek, süreci pekiştirecek adımlat atmaktan ziyade, 'Kürt halkını bir süre daha oyalayabilir miyiz' diye düşünüyor. Bu politika çok fazla süremez" diye ekledi.

"Türkler de Kürtler gibi çatışmasızlık sürecinin önemini kavramış durumda. Hükümet süreci bozarsa uluslararası kamuoyu karşısında da güvenilirliğini yitirir ve suçlu durumuna gelir" diyen Zozani şunları söyledi:

Yaptığım görüşmelerde hükümet yetkilileri kalekollar konusunda 'eskiden yapılmış ihaleler dışında yeni ihale yapmıyoruz, mevcut olanları güçlendiriyoruz' diyor. Ancak edindiğimiz bilgi, devlet içerisindeki bir mekanizmanın bu sürecin bozulmasını istediği ve hükümetin de bunu kullandığı. Devlet içindeki derin mekanizmanın tamamen bertaraf edildiği kanaatinde değilim.

Bakanlarla, hükümet yetkilileriyle görüştüğümüzde kimse bu işin kimin talimatıyla yapıldığı konusunda bilgi paylaşmıyor. Kara Kuvvetleri Komutanı'na sorumluluk yüklüyorlar. O zaman çıkıp 'devlet bir bütün içinde çalışmıyor' demeliler. Bizi kaygılandıran nokta şu; devlet mekanizmaları bu şekilde işlerken, hükümet üyeleri bunu gördükleri halde neden tedbir almıyor? Sabote edecek bu durumların önüne neden geçmiyorlar? Bir taraftan süreci provoke edecek politika işliyor, bir taraftan da hükümet 'sürecin sürdürülmesinden yanayız' diyor. Bu çelişkinin olduğu yerde niyeti sorgulamak zorunda kalıyoruz. Sorguladığımızda da ne yazık ki olumlu bir sonuca ulaşamıyoruz.

Zozani, hükümetin devlet içindeki çeşitli mekanizmaları 'tehdit aracı' olarak Kürt hareketine karşı kullandığını kaydetti: "Hükümet Kürt siyasetine karşı sabotaj ihtimalini de baskı aracı olarak kullanma eğilimindedir. Devlet şu an kendi içerisindeki derin yapıyı her an sabotaj, her an provokasyon olabileceği noktasında tutarak, Kürt hareketine şantaj aracı olarak kullanıyor. Çünkü Kürt Özgürlük Hareketi tüm fonksiyonlarla Sayın Öcalan'ın başlattığı sürecin arkasında olduğunu söylüyor."

Zozani: Süreç bozulursa halkların birlikte yaşaması paradigması gözden geçirilmek zorunda kalacaktır. Bunca iyi niyetli adıma rağmen hükümetten, devletten ortaya çıkan sonuç bu olursa, Kürt siyaseti ya paradigmasını gözden geçirmek zorunda kalır ya da on yıllardır yaptığı gibi yeniden topyekûn direnişe davet eder. Halkların birlikte yaşamasından bahsedemeyecek duruma geliriz ve çok şey kaybederiz. Süreç bozulursa Türkiye'nin bütünlüğünü konuşuyor olmayacağız. Demokratik siyaset kanallarının kapatılması, Kürtlere 'topyekûn savaşın' demekten başka bir şey değildir. (ANF)