İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch, HRW), Twitter’ın erişime engellenmesinin “Türkiye’de ifade özgürlüğüne ve bilgiye erişim hakkına karşı temel bir saldırı daha” olduğunu söyledi. Kapatma kararının hemen geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

HRW’nin Emma Sinclair-Webb imzalı açıklamasında “Bu, Türkiye hükümetinin anti-demokratik bir sapağa girdiğinin göstergesidir” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Pratikte proxy sunucularla Twitter yasağını aşmak çok kolay olsa da, bu bir avuntu olarak görülmemelidir. Başbakan Erdoğan’ın bu hareketi, sosyal medyada dolaşan tapelerin akışını tamamen sansürleyemeye kadar gideceği anlamına geliyor.

“Bunlar (tapeler), ailesi ve hükümet bakanlarının yolsuzluğa karıştığını, medya patronlarının haberleri sansürlemelerine yönelik baskı kurma konusunda istekliliğini ve bir yardımcısının bir gazetecinin kovulması konusunda talimat verdiğini gösteriyor.

“Hükümet, yolsuzluk iddialalarını ve tapeleri, Başbakanı devirmek için Fetullah Gülen ve yargı ve polisin içine sızan cemaatinin de içinde bulunduğu ‘uluslararası komplo’nun bir parçası olarak değerlendiriyor.

“Komplo ya da değil, ifade özgürlüğünü kısıtlamak, Türkiye hükümetinin siyasi bir krizi önlemek için başvurması gereken yol değildir.” (Bianet)