Eş Başkanlık sistemi ile yönetilen DBP'li 25 belediyeye KHK ile kayyum atanmasının ardından başlayan tepkiler devam ediyor.

JINHA'dan Gülfidan Ataman'a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hüda Kaya, HDP'li vekillere yönelik çıkarılan dokunulmazlık yasasının ardından göstermelik olarak bazı CHP'li vekillerin de dokunulmazlıklarının kaldırıldığını hatırlatarak, "Böyle yaparak, 'bakın biz sadece HDP'ye yapmıyoruz hepsine yapıyoruz' gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Kayyum meselesinde de neresinden tutarsanız mantalite olarak, zihniyet olarak elinizde kalıyor. Yine yapmaya çalıştıkları sembolik farklı bir iki belediyeyi de aynı torbaya atarak özellikle aynı algıyı oluşturmaya çalışıyorlar. Batı da ise özellikle HDP'nin seçmen tabanının olduğu bölgeler üzerinden kayyum gerçekleştirdiler" diye konuştu.

'BİLİNÇLİ KÜRT TABANINI DAĞITMAYA ÇALIŞTILAR'

Kayyumun sindirme, susturma ve yok etme politikasının bir devamı olduğunu savunan Kaya, "Bodrumlarda yakarak susturmaya, mahalleleri yerle bir ederek bilinçli Kürt tabanını dağıtmaya çalıştılar. Halkın iradesini doğusuyla-batısıyla seçmeni olan bir partiyi, Türkiye'nin üçüncü büyük partisini, tarihsel ve son derece acımasız ve vahşi bir politikayla, yalanla, iftira ve çarpıtma ile tüm muhalif ve medya sesini susturarak, yok etmeyi hedeflediler" dedi.

'KAYYUM İLE KADIN KAZANIMLARI HEDEF ALINDI'

Hüda Kaya, Kürt il ve ilçelerindeki belediyelerin sıradan bir belediyecilik anlayışı gütmediğini, AKP ve diğer partilerin kadının söz hakkına, eşit temsiliyete sahip olmadığını ifade ederek, şunları belirtti:

"Eş Başkanlık sistemi, kadının var olduğu, sesinin ve görünürlüğünün olduğu bir sistem. DBP'li belediyeler bunu oturtmuş iken, atanan kayyumlar, atama noktasında ki o mantalite zaten neresinden baksanız vahşet."

AKP hükümetinin atadığı kayyumların tam anlamıyla kadın kazanımlarını hedef aldığını söyleyen Kaya, "Bir sahtekarlık politikasını, yüzsüzlüğün kendisini bir tarafa koyalım. Bizim ortaya koyduğumuz ve başardığımız bir eş başkanlık sistemi var. Kadın ve erkeğin birlikte eşit söz sahibi olduğu bir sistemimiz var. Şu anda gelinen noktada eşit temsiliyetin tamamen sıfırlanması hedefleniyor."

'EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Kaya, "Belediyelere dönük kayyum atamalarında aynı zaman da kadın iradesi hedef alınmıştır. Kadın iradesi yok sayılıp, sıfırlanmaya çalışılmıştır. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar dimdik ayakta olmaktan ve direnmekten vazgeçmeyeceğiz.

“Biz kadınlar olarak kazanımlarımıza ve eş başkanlık sistemine sahip çıkacağız. Bu erkek egemen zihniyet, benmerkezci sistem, saltanatçı yapılanmaları da yerle bir olacak buna inanıyorum" sözleriyle konuşmasını noktaladı.