Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, Meclis'in mahkeme kapatma yetkisinin bulunmadığı yönünde açıklama yaparak Ergenekon Davası'ndaki tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında inceleme kararı verdi. Daire'nin inceleme kararı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın onayına sunulacak. Bozdağ'ın onay vermesinin ardından hakimler hakkında inceleme ve soruşturma yapılacak.

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ve tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesinin ardından Ergenekon davasının sanıklarının tahliye taleplerini reddeden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dün "Özel yetkili mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu ve konunun Anayasa Mahkemesine götürüleceği" yönünde açıklama yapmıştı. Davanın sanıklarından Tuncay Özkan'ın avukatı Hüseyin Ersöz ise dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Ergenekon davasının gerekçeli kararını 7 aydır yazmadıkları gerekçesiyle HSYK'ya şikâyette bulunmuştu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutumuyla ilgili HSKY'yı görev çağırdığını açıklamasının ardından HSYK 3. Dairesi, mahkeme üyelerinin durumunu görüşme kararı aldı. Bugün toplanan HSYK 3. Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında, "Ergenekon Davasının gerekçeli kararını 7 aydır yazmadıkları" gerekçesiyle oy çokluğuyla inceleme kararı verdi.

Mahkemenin dün yaptığı açıklamalarla ilgili değerlendirmenin ise daha sonra yapılacağı belirtildi. 3. Daire'nin verdiği inceleme izni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın onayına sunulacak. Bozdağ'ın onay vermesinin ardından hakimler hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı görüşülecek. Soruşturma iznine karar verilmesi durumunda ise soruşturma işlemlerine HSYK 2. Dairesi bakacak. (Zaman)