Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

19 Ocak 2007’de Agos gazetesi önünde düzenlenen silahlı saldırı ile katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink’in ölüm yıldönümünde, İstanbul dışında, Ankara, İzmir, Bursa ve Çanakkale başta olmak üzere, Türkiye’nin farklı illerinde de anma etkinlikleri düzenleniyor.

İstanbul'da saat 13.30’da Taksim Divan Oteli önünde toplanılarak Dink’in öldürüldüğü Osmanbey’deki Agos gazetesinin önüne yürünecek. Saat 15.00'te Agos önünde anma töreni başlayacak.

Dink için, Diaspora’da da yapılan anma etkinlikleri Londra’dan başlarken, suikastın sekizinci yılında düzenlenecek olan etkinliklerde, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümüne atıfta bulunulması da dikkat çekiyor.

ALMANYA’DA YEDİ FARKLI NOKTADA ANILIYOR

Hrant Dink için Almanya’daki Ermeni Gençlik Kongresi üyelerinin girişimleriyle ülkedeki yedi farklı noktada anma etkinliği düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında Almanya’nın Berlin, Hannover, Dortmund, Köln, Frankfurt, Nürnberg ve Münih kentlerinde, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle soykırım kurbanları ile İstanbul’da katledilen Hrant Dink birlikte anılacak. 17 Ocak Cumartesi günü, Hrant Dink’in katledildiği saat olan 15:05’te eş zamanlı olarak yedi farklı noktada anma etkinliği yapılacak.

“DİNK DAVASI SOYKIRIMLA HESAPLAŞMAYI GÜNDEME GETİRDİ”

Almanya’daki anma etkinlikleri için destek çağrısı yapan Anerkennung Jetzt! (Tanıma, hemen şimdi!) Oluşumu, düşünce ve ifade özgürlüğünün en temel insan hakkı olduğunu vurguladığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Basın özgürlüğü demokrasinin en önemli koşulu ve temel bir haktır. 7 Ocak 2015’te Paris’teki karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya karşı düzenlenen saldırı bir kez daha gösterdi ki, bu temel hak bir takım riskleri de içinde barındırıyor. Eleştirel fikirlerini yazarak ya da çizerek ifade etmeye çalışan insanlar, çoğunlukla tepkiyle, ölüm tehdidiyle ve hatta ölümle karşı karşıya. Aynı kaderi Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink de yaşamak zorunda kaldı. 19 Ocak 2007’de, 17 yaşındaki Ogün Samast adlı sağ görüşlü bir genç ateş ederek Hrant Dink’i öldürdükten sonra, “Gâvuru öldürdüm” diye ilan etti. 

Hrant Dink davası, 1915 Soykırımı’yla hesaplaşmayı da gündeme getirdi. O yıllarda Almanya tarafından görmezden gelinen soykırımda, sadece 1.5 milyon Ermeni değil, aynı zamanda yüz binlerce Asuri-Süryani ve Rum da kurban edildi.

Türkiye hükümeti geçmişte yaşananların soykırım olduğunu hâlâ inkâr ediyor, inkâr politikasını Almanya’da da sürdürüyor. Şimdi yaşanan durum, geçmişte işlenen suçun başka yöntemlerle devam ettirilmesidir.”

“HRANT DİNK 1915 SOYKIRIMI’NIN KURBANI OLDU”

Dink suikastının hâlâ aydınlatılamadığına dikkat çeken organizasyonun basın sözcüsü Anahid Akaya şunları söyledi: “Hrant Dink kendini bu tarihle yüzleşmeye adadı. O hem Ermenilerin, hem de gerçekler karşısında gözlerini kapamayan Türklerin sesiydi. Hrant Dink sadece soykırımın tanınması için değil, aynı zamanda Türkiye’de ayrımcılığa uğrayan bütün azınlıkların hakları için de mücadele etti.

Hrant Dink bu yüzden gün ortasında, herkesin gözü önünde, sokakta ateş edilerek katledildi. Böylece 1915’te başlayan soykırımın kurbanı oldu. Türkiye’de Ermenilerin sesi susturulmalıydı. Bu katliamın arka planı henüz açıklanmadığı gibi dava da Türkiye hükümeti tarafından hala gerektiği gibi sonuçlandırılmış değil.

İNKÂRCILIĞA KARŞI ALMAN HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Organizasyonun koordinatörü avukat İlyas Uyar ise 1915 Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesinin yeni ve başka katliamlar yaşanmasına kapı araladığını belirterek, bu konuda Alman hükümetinin tavır almasını talep ettiklerini açıkladı.

Uyar şöyle konuştu: “Bu yılki Hrant Dink anma eylemi, Nisan 1915’te başlayan Ermenilere yönelik soykırımın yüzüncü yıldönümüne denk geliyor. Bu vesileyle Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen 20’inci yüzyılın ilk soykırımına dikkat çekmek istiyoruz. Çeşitli etkinliklerle Alman Federal hükümetinin Türkiye’nin inkâr politikasına karşı tavır almasını talep ediyoruz. Soykırımın inkârı gibi suçluların cezasız kalması, yeni kitlesel katliamların yolunu açıyor. Türkiye hükümetinin Suriye ve Irak’taki IŞİD katliamlarına seyirci kalması ve hatta destek sunması da bu bağlama örnek gösterilebilir.”

ABD’NİN FARKLI EYALETLERİNDE ANMA

Hrant Dink ABD’nin farklı eyaletlerinde düzenlenen etkinliklerle de anılıyor. Amerika’da yayımlanan Asbarez gazetesinin haberine göre, Tekeyan Kültür Merkezi’nin Pasadena-Glendale şubesinin girişimleriyle, 18 Ocak Pazar günü saat 17:00’de Altadena’daki Beşgötüryan Salonu’nda bir anma etkinliği düzenlenecek. “Hrant Dink’in izleriyle, yüz yıllık soykırım” başlığıyla yapılacak olan etkinlikte, Toronto’dan gelen Yesayi Sarmazyan bir sunum gerçekleştirecek.

MIT Ermeni topluluğu (MITAS) ve Bostonbul’un ortak etkinliğinde Hrant Dink suikastı hakkında belgesel gösterimi yapılacak. 18 Ocak Pazar günü saat 13:00’te Massachusets’te yapılacak olan etkinlikte, Hrant Dink’in arkadaşı Istepan Cinar Gigiyan konuşacak.

Ottawa’daki Halk Kütüphanesi Oditoryumu’nda 18 Ocak Pazar günü saat 14:00’te, “Garod/ Longing - Hasret” filminin gösterimi yapılacak.

Toronto’da, 18 Ocak Pazar günü saat 15:00’te, Ermeni Toplum Merkezi’nde düzenlenecek olan anma etkinliğinde avukat Fethiye Çetin konuşacak.

Los Angeles’ta İstanbul Ermenileri Derneği tarafından 18 Ocak Pazar günü saat 18:00’de yapılacak olan anma etkinliğinde, Richard Hrair Dekmejian ve Taner Akçam konuşmacı olacak.

PARİS, LYON, BRÜKSEL VE VİYANA’DA ANMA

Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nun katkılarıyla bir anma etkinliği düzenlenecek. 21 Ocak Çarşamba günü saat 18:00’de Yehudi Menuhin Merkezi’nde yapılacak olan etkinliğe Rakel Dink, Paul Moraes ve Alexis Govciyan konuşmacı olarak katılacak.

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyölerinden biri olan Alfortville’deki Ermeni Kilisesi’nde, 18 Ocak Pazar sabahı bir anma töreni yapılacak.

Peniche Anako grubu, 18 Ocak Pazar günü saat 16:00’da Paris’teki merkezinde katledilişinin sekizinci yıldönümünde Hrant Dink’i bir müzik dinletisi ve toplantıyla anacak.

Lyon’daki Alex Manoogian Kültür Merkezi’nde 17 Ocak Cumartesi günü saat 16:00’da, Ermeni Hayırseverler Birliği’nin (AGBU) düzenleyeceği Hrant Dink anma etkinliğinde Karin Karakaşlı son 20 yılda Türkiye’de Ermeni Sorunu’na bakış konulu bir konuşma yapacak.

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Ermeni Kilisesi’nde 18 Ocak Pazar günü saat 11:00’de Hrant Dink anısına bir tören düzenlenecek.