Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HAK-PAR) yeni yıl mesajında, Kürt illerinde kazılan hendekler eleştirilerek, bunun “gaflet” olduğu savunuldu.
 
‘Yeni yılı özgürlük ve barış yılı yapalım’ başlığı altında mesaj yayımlayan HAK-PAR Genel Başkanvekili Necati Bayram, “Bugünkü hendek ve barikat savaşını Kürt halkının ulusal demokratik hakları için bir mücadeleymiş gibi göstermek bir gafletten başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.
 
“Kürt halkı adına ‘özyönetim’ ilan etmek, bu yönde karar kılmak, bunu halkın özgürlük ve demokrasi konusundaki beklentilerine yanıtmış gibi göstermek yanlıştır” denilen mesajda, bu anlayışın Kürt sorununun çözümüne hizmet edebilecek bir anlayış olmadığı savunuldu.
 
Bayram mesajında, “Devlet Kürt sorununun çözümüne yönelik, adil, demokratik ve kalıcı adımlar atacağı yerde, sorunu güvenlikçi politikalarla çözmeye havale ederek, sorunun çözümünü daha da zorlaştırmaktadır. Bu güvenlikçi politikaların sonucu halkımıza kan gözyaşı, göç ve yoksulluk getirmektedir” diye belirtti.
 
Kürt sorununun çözümünün eşit, adil ve demokratik federal bir yapı ile ancak anlam bulabileceği söylenen mesajda, öncelikle üniter yapının değişmesi, yeni ve demokratik-sivil bir anayasanın yapılması gerektiği ifade edildi.