Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçim barajı tartışmalarını geride bırakarak ve 'Yeni Yaşam' çağrısını güncelleyerek yoluna devam etme kararlılığında.

Fırat Haber Ajansı'ndan (ANF) Ali Barış Kurt'un haberine göre HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Haziran'da yapılması beklenen genel seçimler için belirlenen bazı stratejiler özetle şöyle:

GÖRÜŞMELERE BAŞLAYACAK

* HDP seçimler ekseninde temaslarına başladı. Siyasi partilerden ÖDP, EMEP ve iki TKP ile görüşecek olan HDP, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve Alevilerle de temasa geçecek.

* Temaslarda HDP'nin seçimlere giriş çerçevesi paylaşılacak; seçimlere parti olarak girileceği deklare edilerek, destek istenecek.

* HDP, politik güç birliğinin aday listesine yansımasına da açık olacak.

* Görüşmeler barajı geçmek, oy tedarik etmek için değil; barajla birlikte antidemokratik engelleri yıkmak ve yeni yaşam çağrısını ete kemiğe büründürmek için siyasi, sosyal ortaklar ve haliyle daha çok 'toplumsal ittifak' için olacak.

* Parti Kürtlerin, kadınların, Alevilerin, emekçilerin ortaklığının kurulması halinde, Türkiye'nin iktidar seçeneğinin oluşabileceğini düşünüyor.

CHP İLE İTTİFAK TARTIŞMALARI

* CHP'nin, "AKP ile anlaştılar" ithamına tepkili olan HDP, CHP eksenli ittifakın sonuç vermekten ziyade, mevcut demokratik kimi güçlerde de kafa karışıklığı ve bulanıklığa yol açtığını düşünüyor.

* CHP ile ittifak meselesi kamuoyunda yayılmaya çalışılsa da, HDP bu konuda netliğini koruyor; CHP'yi ittifak gücü olarak göz önüne almıyor.

* HDP, CHP ile 'ortaklık' teklifinde ısrar edenlerle de 'uzun boylu' vakit geçirmemeyi planlıyor.

* HDP, kendi dinamikleriyle yola devam edecek.

SEÇİM BARAJI

* HDP, seçim barajını aştığını düşünüyor. Dolayısıyla görüşmeler ve ittifaklar barajı aşmak için değil; siyasi meşruiyet tabanını ve siyasi gücü ortaklaştırarak büyütmek için.

* Aslında Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını ve yüzde 10 barajının eşiğinde olduğunu düşünen HDP, seçime katılım oranının yükselmesini önemsiyor; bu şekilde hiçbir kuvvet katmaksızın barajı aşacağına emin.

ADAYLIK

* HDP, henüz adaylık meselesini isimler etrafında ele almış değil. Hatta aday tipolojisi üzerinde bile herhangi sınıflandırma yapılmadı.

* Bu konuda daha önceki seçimlerden gelen temel ilkeler muhafaza edilecek.

* Bu hafta HDP İmralı Heyeti PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşemediğinden, 'çözüm süreci' başlığı MYK'nin gündeminde yoktu.