Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), önceki gün İstanbul’da açıkladığı 9 maddelik “Demokratik Çözüm Deklarasyonu”na Emek Partisi, Barış Bloku ve SÜDEF’ten destek geldi.

HDP’nin açıkladığı çözüm deklarasyonunu, kötü gidişata karşı bir çözüm olarak değerlendiren EMEP, Barış Bloku ve SÜDEF temsilcileri, Türkiye halklarının bu deklarasyon etrafında birleşmesi gerektiğini dile getirdi.

Deklarasyonda yayımlanan maddelerin halkın yaşamış olduğu temel sorunları içeren talepler olduğunu ifade eden Emek Partisi(EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “7 Haziran seçimlerinde halkın demokrasi ve özgürlüklere dair beklentisi sonuç vermiş ve iktidar partisinin tek başına hükümet olamamıştı. Adalet yürüyüşü ve yürüyüşün sonunda deklere edilen talepler de, HDP tarafından formüle edilen demokrasi talepleri de kıymetli çabalardır” dedi.

‘ORTAK PLATFORMLAR ÖNEMLİ’

Ortak mücadele vurgusu yapan Gürkan, şunları dile getirdi:

“Emek, barış ve demokrasi güçlerinin, Erdoğan ve AKP’sinin baskı, şiddet ve çatışmacı politikalarına karşı asgari demokrasi talepleri etrafında mücadeleyi ortaklaştırması önemlidir. Bu nedenle, toplumsal kesimlerin çözüm bekleyen sorunları ve taleplerini kapsayan mücadele platformları ortaklıkların sağlanmasında etkili olacaktır. Emek Partisi olarak ortak talepler etrafında mücadelenin birleştirilmesini önemsiyoruz ve böyle platformlarda her zaman yer alıyoruz”

TÜRKER: DESTEKLENMESİ LAZIM

Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker de, Süryaniler olarak açıklanan 9 maddeyi gerekli bulduklarını ve zamanlamasının yerinde olduğunu ifade etti.

Gidişatın kötü olduğunu ifade eden Türker, deklarasyonun kötü gidişata karşı bir çözüm olduğunu dile getirerek AKP’nin geliştirdiği politikaların Türkiye’yi bir duvar ile karşı karşıya getirdiğini savundu.

Türker, “Bu politikalarla artık bir yere gidilemez. Bu anlamda HDP’nin 9 maddelik deklarasyonunun desteklenmesi lazım. Baskılarla, gözaltılarla, tutuklamalarla sonuca ulaşılamaz. 90 yıldır denenen yöntemler ama asla sonuç alınamadı” ifadelerini kullandı.

Türkiye halklarının deklarasyonun etrafında buluşmaya çağıran Türker, “Birlikte olmak zorundayız. Başka türlü bir çıkar yolumuz yok” dedi.

‘SOKAĞA DÖKÜLMEDEN ADALET GELMEZ’

Barış Bloku Eş Sözcüsü Bahadır Altan ise, deklarasyonu kapalı salon yerine parkta açıklamasının önemine dikkat çekerek, “Bundan sonra sokaklara dökülmeden ne barış ne de adalet sağlanabilir” dedi.

HDP’nin deklarasyonunu “vicdan ve adalet hareketi” olarak tanımlayan Altan, şöyle dedi:

“Herkes Filistin’in İsrail’e karşı başlattığı hareketi konuşuyor ama İsrail’in yaptıklarını aynısını AKP Kürt illerinde yapıyor. Ona tepki gösterenler Türkiye’de Kürtlere yapılanları gizlemeye çalışıyor. Bu çelişkileri bundan sonra salonlarda veya mecliste duyurmak yetersizdir. Sokağa dökülmeden adalet gelmez. Sokağa dökülmeden yeni bir sözleşme yapmak mümkün değil. Zaten bu yeni sözleşmeyi halk sokaklarda kendisi yazacaktır. Yazılacaksa bu sokak mücadelesi içinde yazılacak.”