CHP ve MHP'nin ortak cumhurbaşkanı adayını açıklamasının ardından gözler HDP'nin Cumhurbaşkanı adayına çevrildi. Edinilen bilgilere göre, HDP'de Selahattin Demirtaş, Rakel Dink ve Hatip Dicle'nin isimleri öne çıkıyor.

CHP ve MHP'nin ortak cumhurbaşkanı adayını açıklamasının ardından diğer adayların kim olacağına ilişkin tartışmalar da yoğunlaşmaya başladı. AKP'nin cumhurbaşkanı adayının Başbakan Erdoğan olacağı konusunda neredeyse kesinleşen bir beklenti oluşurken, her iki çizginin dışında alternatif olabilecek HDP'nin adayı da merak konusu oldu. Gözlerin çevrildiği HDP adayına ilişkin çalışmalar ise sürüyor. HDP'nin çok sayıda STK, siyasi oluşum nezdinde yürüttüğü çalışmalardan da adaylık için çok sayıda önemli isim HDP'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı için önerildi.

RAKEL DİNK ÖNERİLDİ

Edinilen bilgilere göre, özellikle bölge illerinde Selahattin Demirtaş ve Hatip Dicle'nin ismi adaylık için en çok önerilen isimler arasında yer alıyor. Batı'da da her iki ismin ortak öneriler arasında yer aldığı belirtilirken, Demirtaş ve Dicle'nin yanı sıra Şebnem Korur Fincancı, Eren Keskin, Mehmet Bekaroğlu, Akın Birdal, İhsan Eliaçık, Fatma Gök, Nuray Mert, Büşra Ersanlı, Beyza Üstün, öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Yücel Sayman, Gencay Gürsoy, Yavuz Önen, Onur Hamzaoğlu, İbrahim Kaboğlu, Osman Baydemir, Nazan Üstündağ, Garo Paylan gibi isimler de öneriliyor.

Komisyonun adaylık konusunda henüz kesin bir karar vermediği öğrenilirken, adayın netleşmesi halinde HDP Kongresi'nde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Bu arada HDP eş genel başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, Çarşamba günü yapacakları açıklamada, eş başkan adaylarını kamuoyuna açıklayacak. (DİHA)