Halkların Demokratik Partisi (HDP) bu yıl seçimlere ilk kez girdi. Hiçbir belediye alamayan parti, İstanbul’da yüzde 4'ün üzerinde oy alarak 3. oldu, seçime girdiği Batı'da ise ortalamada yüzde 2'nin üzerinde oy aldı. HDP bu sonuçla Türkiye siyasetinde "ben de varım" dedi. Partililer de aldıkları sonuçla hedeflerine ulaştıklarını dile getirdi.

HDP'liler, seçim sonuçlarını, İstanbul Beyoğlu’ndaki basın bürosunda takip etti. Büroda, Eşbaşkanlar Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar, HDP’li vekil Levent Tüzel ile bir grup partili vardı.

YSK yasaklarından dolayı seçim sonuçları henüz yayınlamadan, büroda Kürtçe yayın yapan Med-Nûçe TV açıktı. Sonuçları önce buradan izlediler.

Partililerin, Türkiye genelinde alacakları oy oranı kadar merakla sonucunu bekledikleri, BDP’nin güçlü olduğu Doğu’daki illerdi. Bunların en öncelikli olanı Urfa’ydı. Bir diğer yer CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da memleketi olan Tunceli’ydi. Bingöl, Muş, Bitlis, Iğdır ve Ağrı da sonuçları merak edilen diğer illerdi. İstanbul için bir beklentileri yoktu. Bu şehirde alacakları oy oranı, Türkiye genelindeki oy oranına yansıması açısından önemliydi.

"BEN DE VARIM" DEDİ

Partililer, YSK yasağının kaldırılmasının ardından seçimleri Türkiye’deki televizyonlardan takip etmeye başladı. İlk sonuçlar televizyona yansıdığında sonuçlardan oldukça memnun oldukları görülüyordu. Henüz kesin olmayan sonuçlara göre, HDP Türkiye genelinde açılan sandıkların yüzde 89.77'sine göre, yüzde 2.4 oya sahip oldu. Parti, en fazla oyu yüzde 7.95 ile Adana'da aldı. İstanbul'da Sırrı Süreyya Önder ile seçime giren parti, burada yüzde 4.70 aldı.

HDP'nin "kardeş partisi" BDP'in selefi olan Demokratik Toplum Partisi (DTP) 2009 Yerel seçimlerinde İstanbul'da yüzde 4.64 oy almıştı. HDP, İzmir'de 2.83, Antalya'da 2.17, Aydın'da 2.92, Kocaeli'nde 2.8 Yalova'da ise 3.23 oy aldı.

HDP, Türkiye genelinde aldıkları oy oranıyla, ilk kez girdiği seçimde, "Ben de varım" dedi.

Sonuçlar partinin bundan sonraki siyaset çizgisini açısından da önemli. Kürt siyasetinde, Türkiye'ye açılma, Türkiyelileşme hedefiyle kurulan parti, farklı etnik yapıları ve sosyalist kesimleri de içinde barındırıyor. Halkların Demokratik Kongresi birleşeni içinde yer alan BDP'nin yerini HDP'ye bırakacağı da çok konuşuldu. Alınan bu sonuçlarla Kürt siyasetinin artık HDP ile yola devam edeceği de netleşmiş oldu.

KÜRKÇÜ: HEDEFİMİZE ULAŞTIK

Nitekim, kesinleşmemiş seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, birleşenleri BDP ile birlikte yüzde 8 civarında bir oy alarak hedeflerine ulaşmanın memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Kürkçü, "Bütün tablolarda gördüğümüz gibi BDP-HDP ortaklığı, Türkiye genelinde 4. büyük kuvvet merkezidir. Pek çok yerde de ikinci ya da üçüncüdür" dedi.

Kürkçü, iki partinin Türkiye'nin Güneydoğusunda birinci kuvvet merkezi olduğunu belirtti; "Bu yeni bir nitelik, değişim, barış, özgülük yolundaki siyaset yeni bir seviye kazanmış durumda. Buna dayanarak önümüzdeki mücadelelere bakacağız. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler, bu iki seçim arasında ortaya çıkabilecek tüm siyasi denklemlerde var olacağız."

TUNCEL: İYİ SONUÇ ALDIK

Eşbaşkan Sebahat Tuncel de sonuçtan memnundu. Seçime ilk kez girdiklerini, parti olarak 54 ilde seçim çalışması yürüttüklerini hatırlattı ve "İyi bir sonuç aldık" dedi.

Türkiye'de kendilerini üçüncü yol olarak ifade ettiklerini dile getiren Tuncel, konuşmasında öz eleştiride de bulundu. "Türkiye halklarına bir seçenek sunmak anlamında daha iyi olabilirdi" diyen HDP Eşbaşkanı, ardından kendileri için sürecin yeni başladığını vurguladı.

Kaynak: Al Jazeera