HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, TBMM’de görüşülen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu bütçesi üzerine söz aldı. 

MGK (Milli Güvenlik Kurulu) kararı ile siyasetin devre dışı bırakıldığını söyleyen Yıldırım, “İçişleri Bakanı'nın talimatlarına uymayan, ona rağmen evlerinden çıkarılmayan siviller ve hastalar olduğuna şahitlik ettik. Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu çatışmaların hangi güç veya güçlerle yürütüldüğünü elbette ki birgün açıklayacaktır” dedi.

‘DOLMABAHÇE MUTABAKATI ÖNEMİNİ KORUYOR’

Yıldırım, PKK lideri Abdullah Öcalan ve hükümet arasında yapılan görüşmelerin, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en önemli gelişme olduğunu savundu. Görüşmeler sonunda açıklanan Dolmabahçe mutabakatını hatırlatan Yıldırım, “Belirtilen esaslar sorunların çözüm ilkelerinin ortaya konulması açısından oldukça önemlidir ve halen önemini korumaktadır” şeklinde konuştu.

Kürt sorununun demokratikleşme sürecinden ayrı düşünülemeyeceğini dile getiren Yıldırım, “Sorunun çözüm yolları başta Alevi toplumu olmak üzere toplumdaki bütün sorunların kalıcı şekilde çözümünü de kendisiyle getirecektir” ifadelerini kullandı.

‘ALA’NIN TALİMATLARINA UYULMADI’

MGK kararı ile siyaset devreden çıkarıldığı söyleyen Yıldırım, çatışmaların yaşandığı bölgelerde dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın talimatlarına rağmen, sivillerin ve hastaların evlerinden çıkarılmasına izin verilmediğini belirtti.

Yıldırım, “Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu çatışmaların hangi güç veya güçlerle yürütüldüğünü elbette ki birgün açıklayacaktır. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin yaşanmasının en büyük nedeni, çatışmalarla tekrar sokağa inen ordunun darbe yapma kabiliyetine yeniden kavuşmasıdır ve bunun sorumlusu en doğrudan hükümettir” dedi.

‘YENİ PARALEL YAPILAR YARATILIYOR’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından boşalan devlet kadrolarının başka cemaatlere verildiğini öne süren Yıldırım, şunları söyledi:

“Gördüğümüz tablo şöyledir: Bir Cemaatten boşaltılan kadrolar başka cemaatlere tahsis edilmektedir. ‘Paralel yapı’ ile mücadele ettiğini belirtenler, bu fotoğrafta yeni ‘paralel yapılar’ yarattıklarını bilmeliler. Devleti cemaat yapılarıyla donatmak, paralelin paralelini yaratmaktır. 

"HDP, BU ÜLKENİN SON ŞANSIDIR "

Emek, demokrasi ve özgürlük için, halklara ve inançlara özgürlük için, özgürlükçü laiklik için, kadın özgürlüğü için, halkların bir arada, eşit birlikteliği için, yerel demokrasi için, her türlü sömürüye karşı emek için, suyun ve doğanın sömürülmesine karşı yeni bir yaşam için, ekolojik bir toplum için, insan onuruna yakışır barınma için, doğal yaşam alanlarının korunması için, kültürel ve tarihi varlıkların korunması için, rant ve rüşvet düzenine karşı adil bir düzen için, işsizliğe ve yoksulluğa karşı gelir dağılımındaki adaletsizliğe son vermek ve adil bölüşüm için, çocuk hakları için, gençlik için, askeri sivil bürokratik darbelere ve vesayete karşı demokratik siyaset için, Ortadoğu ve dünya barışı için ve yeni, sivil, demokratik bir anayasa için HDP, bu ülkenin son şansıdır.