HDP Milletvekili Sarıyıldız, "BDP'liler yararlanacaksa ben içerde 100 yıl kalayım" diyen MHP Milletvekili Engin Alan'ın kendilerine yönelik düşüncesinin 'şovence' olduğunu söyledi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, kendilerinin cezaevinde bulunduğu dönemde tutuklu vekillerin tahliyesi gündeme gelince "BDP'liler yararlanacaksa ben içerde 100 yıl kalayım" diyen MHP Milletvekili Engin Alan'ın kendilerine yönelik düşüncesinin 'şovence' olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, tutuklu milletvekilleriyle ilgili başlattığı girişime önemsediklerini ve desteklediklerini belirten HDP'li Sarıyıldız, Engin Alan'la ilglii şunları söyledi:

"Bizimle ilgili söyledikleri şovence, ideolojik ve hamaset dolu bir düşünceydi. Gerçekçi değildi. Şu anda sayın Meclis Başkanı'nın Engin Alan'a ilişkin değerlendirmesini ve girişimini açıkçası önemsiyoruz. Yalnız şu var, hep söylenir ve yapılmaz. Halkın temsil gücünün ve iradesinin engellenmemesi gerekiyor her halukarda. Onun tahliye edilmesi ve halkın temsil gücünün telafisi açısından bu gerekli. Bırakılması gerekiyor, biz MHP gibi düşünmüyoruz. Onlar ideolojik düşünüyor. Zaten düşünceleri Türkiye'yi bu durama kadar sürükledi. Dilerim yakın bir zamanda tahliye edilir, serbest bırakılır. Henüz o konuda alınmış bir karar yok ama partimizin söz konusu şahsın tahliyesi konusunda görüş belirteceğini düşünüyorum."

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise, kendilerinin tutuklu vekiller ile ilgili başından beri tutuksuz yargılanmayı savunduklarını hatırlatarak, "Şu anda Meclis Başkanı'nın gündeme getirdiği şeyi bizim başından beri savunduğumuz şeydi. İlkesel olarak ta kabul ettiğimiz bir şeydi. O açıdan da Meclis'e geldiği taktirde ilkeler çerçevesinde kararımız öyle olacaktır. Biz meseleye MHP'nin veya Alan'ın baktığı gibi bakmıyoruz" dedi.

Yine cezaevinden tahliye edilen HPD Şırnak Milletvekili Selma Irmak da verilecek kararın kişiye özel olmaması gerektiğini söyledi. Irmak, şöyle dedi:

"Engin Alan bizim için MHP'li olmanın dışından özgün bir şey ifade ediyor. Bugüne kadar verdiği demeçlerle, 'BDP'liler yararlanacaksa ben içerde 100 yıl kalayım' gibi tavırlar bizim asla tenezzül etmeyeceğimiz tutum, davranışlar ve sözleri vardır. Biz kendimizi onlarla kıyaslamıyoruz. Henüz parti olarak oturup bu kona gündeme gelirse nasıl bir tutum alırız gibi bir tartışma yürütmedik. Ama bugüne kadarki tavrımızdan da çıkarabilirsiniz. Biz hiçbir zaman hak ve özgürlükleri kısıtlayan, engelleyen, insanların zarar görmesini isteyen bir tutum içerisinde olmayız."