HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca,  DBP, DTK, DİHA, JİNHA, Azadiya Welat ve Özgür Gündem Gazetelerinin kurumsal Twitter hesaplarına Türkiye'den erişimin engellenmesini meclise taşıdı.

Erişim engellerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan’a soran Uca, “Özgür medya üzerindeki sansür ve baskı sonucu oluşan temel insan hakkı ihlalleri kamuoyunda ciddi endişe yaratmaktadır” dedi.

Baskılar ve sansürün vatandaşların hakikati öğrenme hakkını gasp ettiğini kaydeden Uca, “Anayasa’nın “Basın hürdür, sansür edilemez “ ve “Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak şeklindeki 28. maddesi aleni bir şekilde ihlal edilmiştir” ifadelerini kullandı.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'nın yanıtlaması talep edilen sorular şöyle:  


* Türkiye’de 25 bin üyesi ve 106 belediyesi bulunan siyasi parti olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)’nin kurumsal Twitter hesabına Türkiye’den erişimin engellenmesi bilginiz dahilinde midir? Bu Twitter hesabına erişiminin engellenmesi için Twitter firmasına başvuru yapılması talimatını hangi kurum vermiştir? Bu talimat kararının yasal gerekçesi nedir?


*  Yine, Demokratik Toplum Kongresi’ne ait Twitter hesabının engelletilmesi için Twitter’a başvuru yapılmış mıdır? Yapılmış ise bunun gerekçesi nedir? 


*Son bir yılda web sitesi 43 kez engellenen Dicle Haber Ajansı (DİHA)’nın kurumsal Twitter hesabına Türkiye’den erişim engelinin getirtilmesinin nedeni nedir?        
    

*Yine, son bir ayda web sitesine 8 kez erişim engeli getirilen Azadiya Welat gazetesinin resmi Twitter hesabının engelletilmesi için Türkiye’den Twitter’a bir başvuru yapılmış mıdır? Yapılmış ise bunun gerekçesi nedir?


* Türkiye’yi basın özgürlüğü alanında dünya sıralamasının sonlarına düşüren medya ve basın üzerindeki baskıların sonlanması için bakanlığınızın yapmış olduğu herhangi bir çalışma söz konusu mudur?
             

*Demokratik Bölgeler Partisi ile Demokratik Toplum Kongresi gibi yasal yollarla kurulan ve binlerce üyesi olan siyasi kurumların faaliyetlerinin halka ulaşmasının engellenmesi ile ne hedeflenmektedir?
             

*Yıllardır gazetecilik alanında faaliyet yürüten Kürt basının mihenk taşlarını oluşturan Dicle Haber Ajansının (DİHA), Jin Haber Ajansı (JİNHA), Özgür Gündem ve Azadiya Welat gibi sistematik olarak baskıya maruz kalmasının özel bir nedeni var mıdır?