Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla bir yıldan dört yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 

Dokunulmazlığının kalkmasının ardından Irmak hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Diyarbakır 3’ncü Asliye Ceza Mahkemesinde kabul edildi.

İddianamede, Irmak’ın 14-15 Kasım 2015 tarihinde Demokratik Toplum Kongresi’nin Diyarbakır’daki kongresinde bulunduğu sırada, ‘PKK’nin yayın organlarından bir televizyon programına canlı bağlanarak Cumhurbaşkanına Kürtçe hakaret içeren beyanlarda bulunduğu’ öne sürüldü.

Irmak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden alınan ifadesinde suçlamaları kabul etmezken, açıklamalarının eleştiri maksadıyla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

EŞBAŞKANLAR DAHİL 11 VEKİL TUTUKLU

Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 12 vekil, 4 Kasım’da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.
Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin

Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklanmıştı. İki gün sonra da Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklanmıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca da Ankara’da gözaltına alınmalarının ardından 12 Aralık’ta tutuklanmıştı. Böylece tutuklu vekil sayısı 12’ye yükselmişti.

Birlik’in tahliye edilmesiyle beraber tutuklu HDP’li vekillerin sayısı 11’e düşmüştü.