HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, döviz kuru ve Türkiye’nin büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“AKP’nin kayyum, OHAL ve savaş politikaları yoksulluğu ve ekonomik krizi derinleştirmektedir” ifadelerini kullanan  Paylan, “AKP’nin ‘ekonomik büyümesi’ emekçiyi küçültmektedir. Artan nüfus ve işgücü için insan onuruna yakışır iş imkanları AKP’nin istihdam politikaları ile gelmeyecektir. Son dört çalışma bakanının (Sarıeroğlu, Müezzinoğlu, Soylu ve Çelik) “tek haneye indireceğiz” dediği işsizlik oranı çift hanede katılaşmaktadır. İstihdamın yüzde 32,5’i kayıt dışıdır. Reel ücretler günden güne zamlara ve kura karşı erimektedir” dedi.

Paylan’ın açıklaması şu şekilde:

Türkiye İstatistik Kurumu, bugün Ocak 2018 “Hanehalkı İşgücü İstatistiklerini” açıkladı. Bu verilerle bir kere daha ortaya çıkan gerçek, iddia edilen ‘efsanevi ekonomik büyümenin’ emekçilere yansımadığıdır. Bu istatistikte; genel işsizlik oranının yüzde 10,8, genç işsizlik oranının yüzde 19,9, kadın işsizlik oranının yüzde 13,4 yani çift haneli olarak açıklandığını görmekteyiz. Her beş gençten birinin işsiz ve “ne işte ne eğitimde olan gençlerin” yüzde 23,1 olarak açıklandığı istatistiklerde, genel işsizlik oranı önceki aya göre yükselmiştir.

‘İŞSİZLİĞİN YANI SIRA “ÇALIŞAN YOKSULLUĞU” DA TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ SORUNLARINDANDIR’

Bugün açıklanan işsiz sayısı 3,4 milyon kişidir. Ülkemizde halen 837 bin üniversite mezunu işsizdir. İş aramaktan vazgeçenler ve iş olsa çalışmaya hazır olanlar (2,3 milyon kişi), “çıraklar, stajyerler, sosyal yardım alanlar” (yaklaşık 1,2 milyon kişi), ücretsiz aile işçileri (2,7 milyon kişi), geçici/kısmi süreli işlerde çalıştırılanlar (1,1 milyon kişi) bu işsizlik oranına dahil değildir. İfade edildiği gibi yaklaşık 12-13 milyon kişi insani bir yaşam kalitesini sağlayacak gelire sahip olmadan yaşamaktadır. Verilerin gösterdiği gerçek işsizliğin yanı sıra “çalışan yoksulluğu” da Türkiye’nin önemli sorunlarındandır.

‘EKONOMİNİN ÇALIŞANLARIN EMEĞİ SÖMÜRÜLEREK BÜYÜTÜLDÜĞÜ GÖRÜLMELİDİR’

Yine önemli bir sorun olan kayıt dışılık, bugün açıklanan verilere göre hala milyonlarca emekçinin çalışma koşullarını göstermektedir. Bugünkü verilere göre 9,1 milyon kişi sigortasız çalışmaktadır. Ekonominin çalışanların emeği sömürülerek büyütüldüğü görülmelidir.

Son bir yıl içerisinde iş bulan 432 bin kişi kayıtdışı yani sigortasız alanda iş bulmuştur. AKP iktidarının tüm teşvik politikaları ve büyüme söylentilerine rağmen kayıtdışılığın artışı izaha muhtaçtır.

‘Ekonomik büyüme yaşandı’ denilen 2017 yılında büyüyen, emek olmamıştır. Tam tersine GSYH’den emeğin aldığı pay dramatik şekilde azalmıştır. 2017 yılında; memura, işçiye enflasyonun altında zam verilmiştir. İşçilerin alım gücü, yüksek enflasyonla gerilemiştir.

‘AKP’NİN ‘EKONOMİK BÜYÜMESİ’ EMEKÇİYİ KÜÇÜLTMEKTEDİR’

Sonuç olarak AKP’nin ‘ekonomik büyümesi’ emekçiyi küçültmektedir. Artan nüfus ve işgücü için insan onuruna yakışır iş imkanları AKP’nin istihdam politikaları ile gelmeyecektir. Son dört çalışma bakanının (Sarıeroğlu, Müezzinoğlu, Soylu ve Çelik) “tek haneye indireceğiz” dediği işsizlik oranı çift hanede katılaşmaktadır. İstihdamın yüzde 32,5’i kayıt dışıdır. Reel ücretler günden güne zamlara ve kura karşı erimektedir.

‘OHAL VE SAVAŞ POLİTİKALARI YOKSULLUĞU DERİNLEŞTİRMEKTEDİR’

AKP’nin kayyum, OHAL ve savaş politikaları yoksulluğu ve ekonomik krizi derinleştirmektedir.

Adaletsizliklerin her alanda bu denli yoğun yaşandığı Türkiye’de; AKP’nin ekonomi politikaları öncelikle emekçilerin, sonra toplumun tüm kesimlerinin işini ve aşını eksiltmektedir. HDP olarak, emeğin hakları için dün olduğu gibi yarın da mücadeleyi yükseltme kararlılığında olacağız.

Demokrat Haber/Ankara