HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Ekim Cumartesi günü Trabzon'daki konuşması sırasında halkın "Ermeni p.çleri yıldıramaz bizleri" sloganı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Paylan duyurusunu, Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi olan 'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama' kapsamında 17 Ekim Cumartesi günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptı.

Garo Paylan'ın suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

"5 Ekim Cumartesi günü, beraberindeki heyetle Trabzon’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka seslenmesi için bir miting düzenlenmiştir. Mitinge katılan ve Ak Parti üyesi olduğu iddia edilen kitle 'Ermeni p.çleri yıldıramaz bizleri' şeklinde defalarca slogan atmıştır.

Bu slogan atılırken Cumhurbaşkanı, bakanlar ve tertip heyeti sloganı dinleyerek hiçbir biçimde müdahale etmemişlerdir.

Bu söylemler farklı etnik ve inanç kimliğine sahip ve yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Ermeni halkına yönelik bir hakaret olmanın ötesinde, gerek Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre nefret söylemi teşkil etmektedir.

Ermeni halkına yönelik bu söylemler ne yazık ki ilk değildir. Nefretin söylem gücünün, toplumda infial yaratacak sonuçlara yol açtığı ve Ermeni toplumuna mensup kişilerin can ve mal güvenliğini tehdit ettiği izahtan varestedir; zira, bu durum ulusal ve uluslararası yargı kararlarına konu olmuştur.

Özellikle toplumun tüm kesimlerine karşı eşit mesafede durması gereken Cumhurbaşkanı’nın sessizliği ve sloganlara engel olmaması bu söylemin gücünü artırmakta,Ermenilerin hedef alınmasını kolaylaştırabilmektedir.

Ek olarak, bu söylemler, toplumun barışçıl bir şekilde bir arada yaşama pratiğine engel olarak, bir kesimden farklı olan bir ırka karşı alenen kin ve düşmanlığa tahrik etmiş ve Ermeni halkını aşağılamıştır."

(Kaynak: AGOS)