Halkların Demokratik Partisi HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, yol kontrolü sırasında “sizi vekil olarak görmüyorum, yasa benim, uymazsanız uydururum” diyen astsubayın ile yaşadıklarını ve hakkında açılan soruşturmayı değerlendirdi.

Yaşananın sadece bir askerin “fevri” çıkışı olmadığını ve kendilerine yönelik çok uzun süredir benzer bir yaklaşımın olduğunu ifade eden Önlü, “Yaşanan olay bir başçavuşun kendi densizliği değil. Kullandığı sözler çok tanıdıktır. Bu genel olarak partimize yönelik bir yaklaşımdır” diye konuştu.

Hem Vali hem de söz konusu asker hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Önlü, “Ordu ve Emniyet içinde Saray’a bağlı bir birim var. Orada 20 asker vardı her rütbeden. Hepsinin bize karşı önyargıları var ama emniyet ve Ordu’nun içinde bu çok bariz görünüyor, Saray’a bağlı grubun kendisine ayrı bir güveni ve bize yönelik ayrı bir saldırganlığı var. Bu grup çok daha pervasız yaklaşıyor. Yarın veya öbür gün hem Vali hem de söz konusu asker hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Önlü konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘BU YÖNELİM SARAYIN TUTUMUDUR’

“Yaşanan olay bir başçavuşun kendi densizliği değil. Kullandığı sözler çok tanıdıktır. Ben uymayanı uydururum, sizi vekil olarak kabul etmiyorum. Ben istediğimi yaparım, kanun benim diyor. Bu nereden tanıdık? Bu Saray’ın tutumudur. Partimize malum parti, sözde eş başkan, sözde belediye başkanları diyor. Kendisine uymayan herkes sözdedir. Sözde gazeteci, sözde akademisyen, sözde aydın…

‘BİZİ VEKİL OLARAK KABUL ETMİYOR’

Askerin yaklaşımı da bu genel durumun yansımasıdır. Saray nasıl yaklaşıyorsa, yerel mülki amirlerde aynı şekilde yaklaşıyor. Valinin de tutumu aynıdır. Bizi vekil olarak kabul etmiyor. Kimsenin bizimle görüşmesini istemiyor. Protokol sırasında HDP yok, oysa yasal olarak bulunmak zorunda. Mecliste grubu bulunan siyasi partiler diyor ama HDP yok. Hiç bir protokole açılışa davet edilmiyoruz. Daha önce de benzer şeyler yaşandı. Hiç bir soruşturma açılmadığı için bunlar cesaret alıyor. Herkes kendine göre bize karşı her hakkı kendinde görüyor. Dünde yaşanan buydu.”

‘VALİNİN TUTUMU DA AYNI’

Valinin apar topar konuya ilişkin yanlı açıklamalar yaptığını ve hemen kendisi hakkında soruşturma başlattığını belirten Önlü, “Oysa bir soruşturma açılacaksa karşılıklı açılması lazım. Çünkü benim de şikayetlerim var. Ama bu yönelimler aynı merkezden yönlendirildiği için bunlara şaşırmıyoruz” dedi.

‘TUTUKLAMAYA YÖNELİK HAZIRLIK VAR’

Yaşadıklarını da anlatan Önlü, askerin araçtaki milletvekili tanıtım kartını görür görmez kendilerine yöneldiğini, araçtan kimsenin kimliğini istemediğini söyledi.

Önlü, “Bu HDP milletvekilidir bunlar teröristtir ve silah taşıyorsunuz diyerek bize yöneldi. Zorla bagajı açıp baktı, araçta elbette bir şey yok. Ama böyle zorbaca davranıyor. Bugün aldığımız duyum, hakkımızda açılmış davalar 10 yıl öncesinden başlayarak fezlekelere hazırlıyorlar. Daha yüklü bir fezleke meclise yollanacak. Bugün tamamlanmış yakın bir zamanda bir iki gün içinde meclise yollanacak. Tutuklanmamıza gerekçeler aranıyor. Böyle bir bütün saldırıları devreye soktular” dedi.

Önlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘SARAY EKİBİ ÇOK DAHA PERVASIZ’

“İşin ucunu o kadar kaçırmışlar ki kendi aralarında da dağınıklık var. Aylardır aynı yerden geçiyoruz. Orda daha önce aynı tarzda davranan kişi FETÖ’cü diye tutuklandı. Bir bütünlük yok. Güvenlik Şube Müdürü geldi onlar bir birlerine düştü. Bir taraf geç diyor yetkim yok diyor bir taraf asla müsaade etmem diyor. Güvenlik güçleri diyorlar ama böyle bir şey yok. Ordu ve Emniyet içinde Saray’a bağlı bir birim var. Orada 20 asker vardı her rütbeden. Başkalarının tutumları farklıydı. Hepsinin bize karşı önyargıları var ama emniyet ve Ordu’nun içinde bu çok bariz görünüyor, Saray’a bağlı grubun kendisine ayrı bir güveni ve bize yönelik ayrı bir saldırganlığı var. Bu grup çok daha pervasız yaklaşıyor. Yarın veya öbür gün hem Vali hem de söz konusu asker hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”