HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İçişleri Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde, Birleşik Haziran Hareketi aktivistlerinin güvenlik kuvvetleri tarafından engellenmesini sordu.

Kürkçü, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, çeşitli siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve yurttaşların biraraya gelerek oluşturduğu bir siyaset platformu olan Birleşik Haziran Hareketi'nin, kuruluşunu duyurduğu tarihten bu yana çalışmaları esnasında güvenlik güçlerinin  baskılarına maruz kaldığını belirterek, BHH üzerindeki baskıları verdiği örneklerle hatırlattı:

BHH'YE YÖNELİK BASKILAR

"11.12.2014 tarihinde BHH Bartın forumuna çağrı afişi yapan 5 Bartın Üniversitesi öğrencisi, polis tarafından gözaltına alınmış ve para cezası kesilmiştir. 09.01.2015 tarihinde Karabük'te Birleşik Haziran Hareketi'nin 11 Ocak'ta yapacağı "Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Ayaktayız" eyleminin bildirilerini dağıtan BHH üyeleri polis tarafından gözaltına alınmıştır. 23.01.2015 tarihinde Ankara Dikmen Sokullu Lisesi önünde “Bilimsel ve Laik Eğitim İçin Ayaktayız!” sloganıyla 11 Şubat’ta gerçekleştirilecek boykotun çalışmasını yapan dört BHH üyesi gözaltına alınmıştır."

Anayasanın Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti başlıklı 26. Maddesi'ne dikkat çeken Kürkçü, bu maddede herkesin, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğunu ve bu hürriyetin resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsadığını belirtti.

BHH AKTİVİSTLERİ HANGİ GEREKÇEYLE ENGELLENİYOR?

Kürkçü, Ala'ya şu soruları yöneltti:

* Birleşik Haziran Hareketi aktivistleri, içeriğinde kendi politik düşüncelerini anlattıkları bildirileri dağıtırken kolluk kuvvetleri tarafından hangi gerekçeyle engellenmektedirler?

*  Bugüne kadar, Birleşik Haziran Hareketi mensubu veya aktivisti kaç kişi hangi gerekçelerle gözaltına alınmış, haklarında hangi hukuki  işlemler yapılmıştır?

*  Fikirlerini özgürce yayma hakkına sahip olan yurttaşları engelleyen kamu görevlileri hakkında hukuki/idari işlem yapılmış mıdır?

*  Bundan sonra anayasal haklarını özgürce kullanmak isteyen siyasi partiler, dernekler, birlikler, gruplar, hareketler ve yurttaşların engellenmemesi için bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?

Kaynak: Demokrat Haber