Artvin’in Kafkasör Yaylası’nın Cerattepe mevkiinde yapılması planlanan Cengiz Holding’in madencilik faaliyetleri Artvin halkının direnişi ile AKP hükümetine geri adım attırdı. Yargı süreci bitene kadar madencilik faaliyetine ara verildi.

Artvin’deki Cerattepe direnişini yakından takip eden HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, ANF’ye değerlendirmede bulundu.

Kerestecioğlu, öz yönetimin gerekliliğine dikkat çekerek, “Tepeden gelen bir emirle insanlar bir madenin kurulmasını istemiyorlar. 'Burası bizim yaşam alanımız, burasıyla ilgili kararları biz vereceğiz' diyorlar. Bizim anlatmak istediğimiz de işte bu” dedi.

'KENDİLERİ KARAR VERMEK İSTİYOR'

Kerestecioğlu, AKP hükümetinin sermayenin çıkarına olan politikaları iktidarı boyunca yürüttüğüne dikkati çekerek, dünyanın birçok yerinde de bu politikalara rastlandığını belirtti. Kerestecioğlu, özel istihtam bürolarının açılması, taşeron sisteminin genişletilmesi ve madencilik konusunda sermayenin önünün açılmasının bunlara birtakım örnekler olduğunu dile getirerek, “Artvin, Cerattepe’ye yapılmak istenen maden de bunun bir örneği. Çok zengin doğal kaynakları olan bir yere maden yapılması demek oranın bütün o güzelliklerinin biçilip katledilmesi demek. Zaten orada yaşayan insanlar buna kesinlikle karşı çıkıyorlar ve kendi yaşam alanlarıyla ilgili karar vermek istiyorlar. Yerel yönetimlerin güçlendirilip, atanmışların değil de seçilmişlerin orada karar vermesi yani öz yönetim burada ortaya çıkıyor. Artvin halkının istediği de bu zaten” diye konuştu.

‘SERMAYENİN İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDİLDİ’

AKP İktidarı döneminde büyüyen birçok madencilik şirketi olduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, özellikle Cengiz İnşaat'ın AKP’ye yakınlığıyla bilinmesine değinerek, şunları söyledi: “Bu şirket sonrasında ismini değiştirerek Artvin’deki madencilik faaliyetleri için yeniden bir ÇED raporu almaya çalışıyor. Var olan kanunlara uyulmadığı dönemleri yaşadığımız için verilen yürütmeyi durdurma kararları geçerli olmayabiliyor. İnsanların burada direnişle bir hak kazancına sahip olmaları çok önemli burada. Çünkü hukuk işletilmiyor. Şimdilik faaliyetlere durdurulma kararı alındı ama başka bir şirket adıyla yeniden başlayabiliyor, bunun denetlenmesi iyi yapılması lazım."

‘YİNE KADINLAR ÖNCÜSÜ OLDU’

Artvin’de madencilik faaliyetlerine karşı sürdürülen direnişe kadınların öncülük ettiğine işaret eden Kerestecioğlu,  “Direniş sırasında HDP’li bir kadın arkadaşımızın iki ayağı kırıldı. Kadınlar direnişte yine en öndeydi. Dünyada ve Türkiye’de de daha iyi bir dünyanın kadınların öncülüğünde kurulacağına  inanıyorum. Bu nedenle kadınlar barış isterken de; yaşam alanlarını savunurken de hep en öndeler” dedi. 

‘ÖZ YÖNETİMİN GEREKLİLİĞİ ORTAYA ÇIKTI’

"Her yöre için farklı özellikler taşıyacağını unutmamalıyız. Önemli olan temel esasları birleştirmek. İnsanların kendi yaşam alanlarıyla ilgili kararları kendilerinin vermesinden hoşnut olacaklardır. Bu bilinç yeterince gelişmedi. Topluma anlatılması gerekiyor. Bunun gerekliliği Artvin’de ortaya çıktı. Tepeden gelen bir emirle insanlar bir madenin kurulmasını istemiyorlar. 'Burası bizim yaşam alanımız, burasıyla ilgili  kararları biz vereceğiz' diyorlar. Bizim anlatmak istediğimiz de işte bu. Toplumun kendi kararını kendisinin vermesi. Şu an için faaliyet durdu; bu bir başarıdır. Daha önceki hafızalarımızı tazeleyerek, dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü yeniden başka şekilde faaliyete başlayabilirler."

ARTVİN’DE NE OLDU?

Artvin’in Cerattepe bölgesinde Cengiz İnşaat çıkarılması planlanan altın ve bakır madeni için, Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe mevkinde gümüş ve bakır ile birlikte siyanürle altın aranacak maden sahaları için 2012 yılında izin veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için ÇED raporuna da onay verdi. 

Bunun üzerine Artvin halkı hukuk mücadelesi başlattı. ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Dava kapsamında bölgede yapılan bilirkişi incelemesinin ardından Rize İdare Mahkemesi 2014 yılında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ancak mahkeme kararına rağmen, maden şirketinin temyize götürdüğü dava sonuçlanmadan yeniden ÇED raporu hazırlayarak Cerattepe'ye iş makinelerini sokmak istemesi bölgede yeniden bir direnişin yaşanmasına neden oldu.

Bir hafta süren direnişte birçok kişi polis saldırısıyla yaralanırken, hükümet, direniş karşısında geri adım attı. Hukuki süreç bitinceye kadar Cengiz Holding’in çalışmalarının durdurulduğu açıklandı.