TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’nda yer alan AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’nın toplantı tutanaklarının basına yansıyan kimi bölümlerinde ifade ettiği sözlere ve yine geçtiğimiz günlerde "kadına şiddete karşı mahalle, namusuna sahip çıkmalı", "fiziki gücünüz yetse siz erkekleri daha çok döversiniz" şeklindeki açıklamalarına Halkların Demokratik Partisi (HDP)'den tepki geldi.

HDP Kadın ve LGBTİ Koordinasyonu yaptığı açıklamayla, AKP'li vekil Uçma'nın, açıkça kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik ayrımcılığı ve bu ayrımcılıktan kaynaklı şiddeti meşrulaştırmaya çalıştığını belirtti.

Açıklamada, Uçma'nın sözlerine yönelik tepki şöyle dile getirildi:

"DAHİYANE ÖNERİLERİNDEN KADINLARI YOKSUN BIRAKSIN"

"'Namus' adı altında pek çok kadının öldürüldüğü bu ülkede, Uçma’nın kadınların yaşam içerisinde uğradıkları şiddet hallerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin böyle bir öneride bulunabilmesi, bu tür görüşler ifade etmesi hiçbir evrensel değerle uyuşmadığı gibi aynı zamanda da utanç vericidir. Kadın-erkek eşitliğini açıkça reddeden 'Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu' üyesinin belki de yapabileceği en iyi şey, dâhiyane önerilerinden kadınları yoksun bırakmasıdır. Bizler bu komisyonda erkeklerin yer alarak kadınlar adına daha fazla konuşmasını, kararlar vermesini doğru bulmuyoruz.

UÇMA'NIN LGBTİ'LERE YÖNELİK AYRIMCI SÖZLERİNE DE TEPKİ

"İsmet Uçma’nın yine toplantı tutanaklarına geçen LGBTİ’lere yönelik sözleri de ayrımcılık içermektedir. Uçma, şiddete uğrayan LGBTİ’lere ilişkin herhangi bir istatistiki bilginin ellerinde olmadığı söylerken, eşcinselliğin toplumda ve hatta insanlıkta hiç olmamasını arzu ettiklerini, bununla birlikte propaganda edilerek yaygınlaşmasının önüne geçilebileceğini ifade etmektedir. Uçma, LGBTİ varoluşunu 'aykırı cinsel tercih' ve tehlike olarak tanımlamaktadır. Hatırlatmak isteriz, eşcinsellik bir tercih değil yönelimdir. Uçma, istese de istemese de LGBTİ’ler yaşamın her alanında var olmaya devam edeceklerdir. Şüphesiz, Uçma’ya göre 'aykırı' olan; genel ahlak, namus, töre gibi kavramlar ve tüm bunlar etrafında yerleşik hale getirilen normlara dayanarak belirlenmektedir. Tüm bunlar ise LGBTİ’ler ve kadınlar için şiddet, baskı ve ölüm manasına gelmektedir.

"Tehlikeli olan ve yaygınlaşmaması gereken esas olarak, Uçma’nın tüm çıplaklığıyla göstermiş olduğu eşitsizlik üreten heteroseksist, cinsiyetçi ve muhafazakâr zihniyetidir. Herkesin kendisi gibi olmasını arzulayan, insanların cinsel kimliğine saygı duymayan tekçi akıldır."

"ÖZÜR DİLESİN"

Açıklamanın devamında, AKP İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’nın kadın ve LGBTİ’lere yönelik açıkça ayrımcılık içeren sözleri kınandı ve tüm kadın ve LGBTİ’lerden bir an önce özür dilemesi talep edildi.

"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Açıklamada son olarak, "Uçma’nın tahayyül ettiği dünyanın aksine, bizler, kadın ve LGBTİ’lerin hak ve özgürlükleriyle, eşit ve özgür bir yaşama kavuşabilmeleri için mücadelemizi inatla sürdüreceğiz," denildi.

Kaynak: Demokrat Haber