HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat Yüksekova'daki eğitim sorununu Milli Eğitim Bakanı'na sordu.

Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla beraber 35 bin öğrenciden 25 bininin 13 Mart 2016 tarihinden itibaren hiçbir şekilde eğitim- öğretim almadığını belirten Irgat " Bu durum Anayasa’nın 42. maddesinde güvence altına alınan “Kimse eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz” maddesinin ihlal edildiğinin göstergesidir" dedi.

Önergesinin gerekçesinde Irgat, Hakkâri valiliğinin Yüksekova’da 13 Mart 2016 tarihinde ilan ettiği sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçe merkezi, ilçe merkezine bağlı beldeler ve köylerde okuyan 35 bin öğrencinin 2015-2016 döneminde eğitime devam edemediğini hatırlattı.

Öğrencilerin eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakıldığını, okulların askeri karargahlara dönüştürüldüğünü belirten Irgat "Tahtalara, duvarlara ırkçı yazılar yazılmış, okullar tahrip edilmiş. Bu öğrencilerin; bir üst sınıfa geçişleri, sekizinci ve on ikinci sınıf öğrencilerinin sınav puanları ve tercih işlemleri, telafi eğitim programları hakkında bakanlığın kamuoyuna bilgi vermesi ve ortadaki bilgi karmaşasıyla, muammanın çözülmesi gerekmektedir. 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Yüksekova ilçe merkezi ve köylerinde okuyan öğrencilerin eğitim hakkı bizatihi kamu idaresi tarafından engellenmiştir" dedi.

Irgat, Bakan Yılmaz'a şu soruları yönetti:

Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı sırasında zarar gören hangi okullar yıkıldı? Zarar gören okulların hangileri onarıldı? Yıkılan okullarda okuyan öğrenciler eğitim ve öğretimlerine nerede devam etmektedirler?

Yüksekova TOKİ Anadolu Lisesi Askeri karargâha mı dönüştürüldü? Öyle değilse neden eğitim verilmemektedir?

Yüksekova’nın Yeni Mahalle bölgesinde 2002 yılında yapılan Vali Orhan Işın Sosyal Tesisleri, A.Murat Kayhan Gençlik Parkı, Yüzme Havuzu, Eski Öğretmen Evi ve Kapalı Spor Salonunun yıkılmasıyla beraber eğitim kompleksinin inşa edilmesi düşünülen 43 dönümlük arazide karakol/kalekol mu inşa edilecek?

2015-2016 eğitim-öğretim döneminin Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları nedeniyle aksaması ve telafi programlarının sadece 1 hafta uygulanması üzerine çıkan eğitim kaybı ile ilgili bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Yüksekova’da okuyan öğrencilerin zamandan, eğitimden ve anadilinden kaynaklı kayıplarını nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz?

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesi dâhil başka yerlerde görev yapan öğretmenlerin, ilçe merkezlerinden çekilmesinin, uygulanan sokağa çıkma yasağı ile ilgisini nasıl açıklamaktasınız? *Sokağa çıkma yasağının olmadığı köylerde, beldelerde eğitim ve öğretime neden ara verilmiştir?

Türkiye’deki diğer illerden farklı olarak Yüksekova’da okulların önlerinde neden askeri araçlar, polis panzerleri ve TOMA’lar bekletilmektedir? Bu uygulama ne zamana kadar sürdürülecektir? Bu olağanüstü koşulların öğrencilerin eğitim-öğretim hayatı üzerinde ne tür etkileri olduğuna yönelik bir çalışmanız var mı?