Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, yarın Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak dokunulmazlık görüşmelerine ilişkin RS FM'de açıklamalarda bulundu. İşin referanduma kalması durumunda CHP'nin zarar göreceğini ifade eden Bilgen, "Ankara'da CHP'nin evet oyu vermesi için baskı yaratılıyor" dedi.

Meclis Genel Kurulu'nda geçen hafta yoklama engeline takılan dokunulmazlıkların ilk turu yarın yeniden gündeme alınacak. Cuma günü de ikincisinin yapılması bekleniyor.

RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu 'bidebunudinle' programında konuşan Ayhan Bilgen, dokunulmazlıklara ilişkin oylamanın son derece kritik olduğunu ve bunu parti olarak darbe niteliğinde değerlendirdiklerini söyledi.

'TOPYEKÛN SİYESET HEDEF ALINDI' 

Bilgen, "İster partili cumhurbaşkanı referandumunun yanına dokunulmazlıklarla ilgili referandumu da eklemek olsun, isterse doğrudan bu sorunu terörle mücadele diye topluma dayatmak olsun son derece tehlikeli bir tutum. Dokunulmazlık oylaması sadece HDP'li vekilleri hedef almış olsa bile biz böyle okumuyoruz. Topyekûn siyeset hedef alındı. iktidar partisi içinde başbakanı hedef alan hamle yapıldı, bir taraftan da MHP kongresi kaotik bir atmosfere sokuldu. Siyaseti dizayn etme çabalarıyla dokunulmazlıkları birlikte tartışmak lazım. Başından beri bunu bir darbe siyaseti olarak görüyoruz" diye konuştu.

'CHP'LİLER SEÇMENLE BASKI ALTINA ALINIYOR'

HDP'li Ayhan Bilgen teklifin referanduma gitmesi durumda bu işten en çok CHP'nin zarar göreceğini söyledi. Bilgen, "CHP'li milletvekilleri dokunulmazlıklarla ilgili baskı altına alınmaya çalışılıyor. Ankara'da milletvekillerinde farklı davranmaya zorlayan bir psikoloji egemen. Aynı şekilde dokunulmazlıklar konusunda da bir akıl üretilmeye çalışılıyor. AKP'nin, MHP'nin tavrı belli, HDP'ninki belli. Referandum CHP'yi zorlayacak. Böyle bir şeyin yaşanmaması için de çok açık bir şekilde referanduma gidilmesin, referandumun üzerinde bir oy çıksın ve referanduma ihtiyaç kalmasın gibi bir akıl yürütülüyor" dedi.

'REFERANDUM HALKTAKİ KAMPLAŞMAYI DERİNLEŞTİRİR'

Bilgen, "İnsanların bir kısmı ‘biz seçtik siz onun milletvekili gibi çalışmasına fırsat vermiyorsunuz' diyecek, o gerilimle hareket edecek; bir kısmı da bunu kanı durduracak, ölümleri engelleyecek hamle gibi görecek. Bu da sadece milletvekillerinin dokunulmazlıklarının ötesinde bir durum yaratacak" ifadelerini kullandı.

'BİRİNCİ İLE İKİNCİ TUR ARASINDA CİDDİ FARK OLUR'

Geçen hafta yapılması beklenen Genel Kurul oylamasına yeterli sayının bulunmamasıyla ertelenmesine de değinen HDP'li vekil, sözlerini şöyle sürdürdü: "AKP'lilerin içeride çoğunluk olmasına rağmen oturumu kapattığı ya da 'CHP ile HDP işbirliği yaptı, Meclis'i kapattı' gibi akıl dışı bir yaklaşımla karşı karşıyayız. Burada başka iç tartışmalar var. AKP'li bazı vekillerin oy kullanmamış ya da genel kurula gelmemiş olması gibi."

Birinci tur oylama ile ikinci tur oylama arasında ciddi fark çıkabileceğini söyleyen Bilgen, "Yarınki oylama bu işin bir neticesi değil, bir oylama daha yapılması gerekiyor. Birkaç gün içinde farklı şeylere tanıklık edebiliriz" dedi.

Kaynak: Sputnik