HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Urfa’nın Siverek İlçesi’ndeki Newroz kutlamalarında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Afrin operasyonu ile AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın dün katıldığı partisinin Diyarbakır İl Kongresi’ndeki açıklamalarına değinen Baydemir, “Bakın ne ile övünüyorlardı, ‘OHAL kaldırdık’ diyorlardı. Evet, OHAL’i kaldırdınız, yerine sıkıyönetim ilan ettiniz. Dün Erdoğan Diyarbakır’da ne diyordu; ‘Bizim OHAL’imiz eski OHAL gibi değil’. Biz de sana inandık. 7 yıldır devam eden Suriye savaşında Efrin’de patlama olmadı. Efrin halkı Suriye savaşında vahada yaşıyordu. Savaşta kaçanlar Efrin’e sığınıyordu. Ne zamana kadar Erdoğan’ın Efrin’i işgal girişimine kadar. Bir lider düşünün ki işi, gücü bırakmış öldürdüğü insanları sayıyor. Ayıptır. Sizde biraz namus varsa bundan vazgeçin. Nasıl bir insansın çocuk ölümüne, sivil ölümüne sevinirsin” dedi.

Türk halkına seslenen Baydemir, “Bu kan, bu gözyaşı sizin adınıza işleniyor. Adınız kullanılıyor. Kürt’ten önce, Alevi’den önce, mazlumdan önce, Türk halkının bu rejime hayır demesi gerekiyor. Asıl sizin ‘Benim adıma Kobani’ye, Efrin’e gitme, kardeşimi öldürme’ demeniz lazım. Kardeşlik bunu gerektirir. Tarihten ders almak lazım. 100 yıl önce Enver ve Talat paşalar vardı. Bir imparatorluktan küçük bir devlete düştüler. Bu politika sonucu Kürde kopuştan başka çare bırakmıyorsunuz” dedi.

"Newroz Direniştir, Faşizme Karşı Halkların Baharıdır" sloganıyla kutlanan Newroz’un  ilk ateşi Siverek’te yakıldı.

‘BU DÖNEM, ZULME BOYUN EĞMEYENLERİN DÖNEMİDİR’

“Bu dönem, zulme boyun eğmeyenlerin dönemidir” diyen Baydemir, “Nasıl ki her dönem zalimler zulümlerinin kurbanı oldu, bu yıl da öyle olacak. Bu dönem, zulme boyun eğmeyenlerin dönemidir. Bütün bu olup bitenler, bir gün son bulacak. İnsanlık dönüp geçmişe bakınca, iki fotoğraf bulacak. Bir fotoğraf zalimin çirkin fotoğrafı, bir diğeri sizin nur fotoğrafınız olacak. Tarihi sizler yazıyorsunuz, sizler yazacaksınız” ifadelerini kullandı.

‘BİR LİDER DÜŞÜNÜN Kİ İŞİ GÜCÜ BIRAKMIŞ ÖLDÜRDÜĞÜ İNSANLARI SAYIYOR’

Baydemir, şunları söyledi:

“Bakın ne ile övünüyorlardı, ‘OHAL kaldırdık’ diyorlardı. Rıha’ya, Siverek’e billboardlara kaldırdıklarına dair afişler asmışlardı. Evet, OHAL’i kaldırdınız, yerine sıkıyönetim ilan ettiniz. Dün Erdoğan Diyarbakır’da ne diyordu; ‘Bizim OHAL’imiz eski OHAL gibi değil’. Biz de sana inandık… Kim yalancı ise evi kendi eli ile yıkılsın. Kobani, Efrin, Mahabad, Qamışlo halkı bizim halkımızdır, yüreğimizin bir parçasıdır. 7 yıldır devam eden Suriye savaşında Efrin’de patlama olmadı. Efrin halkı Suriye savaşında vahada yaşıyordu. Savaşta kaçanlar Efrin’e sığınıyordu. Ne zamana kadar Erdoğan’ın Efrin’i işgal girişimine kadar. Bir lider düşünün ki işi, gücü bırakmış öldürdüğü insanları sayıyor. Ayıptır. Sizde biraz namus varsa bundan vazgeçin. Nasıl bir insansın çocuk ölümüne, sivil ölümüne sevinirsin. Nasıl insan ölümüne sevinirsin. Bunlar ölü sevici. Bu halkın evlatlarının cenazesini say, ne için bir dönem daha iktidar olmak için. Kim ki bu evlatların kanı üzerin iktidar sağlamlaştırıyorsa iktidarı çöksün.”

‘VAR SAYALIM Kİ EFRİN’İ İŞGAL ETTİNİZ’

Baydemir, bu sözlerinin devamında “Bu coğrafya 70 yıldır kana doydu. Daha fazla kanla idare etmenin imkanı yoktur. Buradaki insanların tamamı tehditlere rağmen geldiler. Ne yaparsanız yapın, tanka top tüfekle onun hükmü bir yere kadardır. İnsanların zihnindekini çıkaramazsınız. Var sayalım ki Efrin’i işgal ettiniz. Peki, sonrası ne olacak neyi başaracaksınız. Neyi engelleyeceksiniz işgalle. Zafer asla olmayacaktır. Zafer insanların gözlerinde ve vicdanında olur. Hiçbirimizin aydınlık gelecekten şüphesi olmasın. Yarınlar zalimlere kalmayacak. Bir gün mutlaka bu coğrafyaya adalet gelecek. Bu gün zalimin zulmüne itiraz etme günüdür.

‘ÖNCE TÜRK HALKININ BU REJİME HAYIR DEMESİ GEREKİYOR’

Son mesajının Türk halkı için olduğunu söyleyen Baydemir, şöyle devam etti:

“Bu kan, bu gözyaşı sizin adınıza işleniyor. Adınız kullanılıyor. Kürt’ten önce, Alevi’den önce, mazlumdan önce, Türk halkının bu rejime hayır demesi gerekiyor. Asıl sizin ‘Benim adıma Kobani’ye, Efrin’e gitme, kardeşimi öldürme’ demeniz lazım. Kardeşlik bunu gerektirir. Tarihten ders almak lazım. 100 yıl önce Enver ve Talat paşalar vardı. Bir imparatorluktan küçük bir devlete düştüler. Bu politika sonucu Kürde kopuştan başka çare bırakmıyorsunuz. Tüm Kürdistan’a çağrımızdır; artık ittifak kurun. Bu zulüm kaybolacak. Aydınlık günler gelecek. İttifak ve mücadele ile çalışma ile karanlık günler bitecek. Barış anneleri sizin önünüzde saygı ile eğiliyorum. Son olarak Newroz Piroz Be”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı