HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, HDP’nin sandık kurulu başkanları ve üyelerinin tek tek iptal edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Duruma tepki gösteren Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, uygulamayı “Barbarlık ve eşkıyalık” olarak değerlendirdi.

Aslan, “Referandum sonucuna etki edecek şekilde kanunsuzluk yapma niyeti var ortada. Bütün sorumluluk burada AKP’nindir. Zaten referandumun OHAL şartlarında yapılması hukuki değildir, meşru değildir. Sandık sonuçlarıyla seçmen iradesini istedikleri gibi kâğıt üzerinde çarpıtma amacı güdülmektedir” dedi.

AKP’nin başvurusu üzerine, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) sandık kurulu başkanları ve üyeleri tek tek iptal ediliyor. Daha önce Nusaybin’de 24 kişi olmak üzere, Batman ve Siirt’te 140 kişinin “Saygın kişilik olmadıkları” gerekçesiyle sandık başkanlıkları iptal edildi.

 ‘İKTİDAR KANUNSUZLUK YAPMA PEŞİNDE’

Her partinin sandığa görevli verdiğini ifade eden Aslan, AKP’nin muhalif bir partinin kanuni hakkını gasp ettiğini söyledi.

İktidarın kanunsuzluklar peşinde olduğuna savunan Aslan, “Referandum sonucuna etki edecek şekilde kanunsuzluk yapma niyeti var ortada. Bütün sorumluluk burada AKP’nindir. Zaten referandumun OHAL şartlarında yapılması hukuki değildir, meşru değildir. Kalk bir de bunu ve bunun gibi bir sürü kanunsuzluk ve baskı yap, bu kabul edilebilir bir şey değil ve kesinlikle bunun perde arkasında çok açık bir şekilde hile düşünülüyor. Boşluktan istifade ederek kendi adamlarını onların yerine yerleştirebiliyorlar orada. Sandık sonuçlarıyla seçmen iradesini istedikleri gibi kâğıt üzerinde çarpıtma amacı güdülmektedir” dedi.

‘BUNUN ADI EŞKİYALIKTIR, BARBARLIKTIR’

Aslan, sandık başkan ve üyelerine yönelik iptal gerekçesinin “Saygın kişilik olmadıkları” olarak tanımlamasını da, “Denizde ne kadar damla varsa bunlarda da bahane o kadar. Kriterlerin uygun olmamasının tek sebebi HDP’li olması, muhalif olması. Geriye kalan tüm bahaneler yargının bir kararı olmadığı sürece bunun adı barbarlıktır, eşkıyalıktır. Zorla dayatmadır, zorla yapmadır. Gördük bunları, ‘Hayır’ diyenleri terörist ilan ediyorlar. Bunu hiçbir hukuk, hiçbir akıl ve vicdan kabul etmez” şeklinde değerlendirdi.

‘KÖYLÜLER KAYYIMLAR ÜZERİNDEN TEHDİT EDİLİYOR’

AKP’nin seçimde kendine güvenmediğini öne süren Aslan, “Kendilerince ‘Hayır’ın üzerinde kuracakları bir tedbir olarak görüyorlar. Mardin’in Derik, Mazıdağ ilçeleri ile Batman’ın bazı köyleri ve kırsal kesimlerde, kayyımlar, kaymakamlar kimi yerlerde ise asker üzerinden köylünün ve muhtarların tehdit aldığını bizler köylülerden duyduk, dinledik. ‘Eğer Hayır çıkarsa sizi devlet düşmanı ilan ederiz, ona göre muamele ederiz’ gibi açık açık tehditler yapılmaktadır."

‘HALKIMIZ SANDIKLARA SAHİP ÇIKARSA HİLELER BOŞA ÇIKARILIR’

HDP’li  üye ve başkanlıklarının iptali konusunda parti avukatlarının gerekli hukuki başvuruları gerçekleştireceğini ifade eden Aslan, halka sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu.

 Aslan, “Halkımız tıpkı 7 Haziran ruhu gibi sandıklara sahip çıkmalı. Halk sandıklara sahip çıkarsa, oyuna sahip çıkarsa, hile yapmayı düşünen istediği kadar düşünsün, eğer halk referandum sonuçlanıncaya kadar sandıklara sahip çıkarsa bütün o hileleri boşa çıkacaktır” dedi.

(Kaynak: Dihaber)