Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, “bütün Alevileri kucaklayacak bir Alevi televizyonu“ iddiası ile yola çıkan Almanya merkezli Yol TV'nin yayınına son verilmesine tepki gösterdi.

RTÜK’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içerikli yayın yapıldığı iddiasıyla Yol TV'nin yayınına son verilmesi kararını eleştiren Oluç, “Yol TV için RTÜK’ten çıkan kapatma kararı, TV10 kanalından sonra Alevi toplumunun sesini duyuran bir televizyonun daha yasaklanması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

 
15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaklaşık 170 medya kuruluşunun kapatılmasına değinen Oluç,  AKP’nin ifade özgürlüğü üzerindeki baskısının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Bu yapılanların anlamı, Türkiye’yi adım adım tek sesli ve tek renkli bir toplum ve ülke olmaya zorlamaktır” dedi.
 
Saruhan Oluç’un açıklaması şöyle:
 
Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından “bütün Alevileri kucaklayacak bir Alevi televizyonu“ iddiası ile yola çıkan Almanya merkezli Yol TV,  Alevi toplumunun sesi susturulamaz
 
Yol TV için RTÜK’ten çıkan kapatma kararı, TV10 kanalından sonra Alevi toplumunun sesini duyuran bir televizyonun daha yasaklanması anlamına geliyor.
 
AKP Hükümeti, demokrat ve muhalif olan tüm televizyon, radyo, gazete, dergi, internet sitesi, haber ajansı ve sosyal medya kuruluşlarına yönelik ağır saldırısını sürdürüyor. 15 Temmuz’dan bugüne kadar kapatılan yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medya kurum ve kuruluş sayısı 170’i geçti.
 
AKP Hükümeti, bu tutumuyla evrensel insan hakları kategorisinde yer alan düşünce ve ifade özgürlüğü, iletişim ve haberleşme hakkı gibi konularda yasakçı ve engelleyici anlayışını sürdürüyor. Türkiye toplumundaki Kürtçe gibi farklı anadil, Alevilik gibi farklı kültür ve inanç konularında yayın yapan kuruluşlarını da içeren bu yasaklamalar asla kabul edilemez.
 
Şu çok açık ki, bu yasakların her biri Türkiye’yi uluslararası alanda da her geçen gün biraz daha temel hak ve özgürlükleri çiğneyen ülkeler kara listesinin ilk sıralarına yerleştirecektir.

Tüm demokrasi güçlerine; evrensel ve demokratik hukuk ilkelerine bağlı olan her kuruma, kuruluşa ve yurttaşa; temel insan hak ve özgürlüklerini esas alan her vicdan sahibi insana bir kez daha çağrı yapıyoruz:
 
Bu yapılanların anlamı, Türkiye’yi adım adım tek sesli ve tek renkli bir toplum ve ülke olmaya zorlamaktır. ‘Tek adam yönetimi’ ve ‘tekçi toplum, devlet’ anlayışının, ‘mutlak iktidar’ hevesinin demokrasi ile zerre kadar ilgisi yoktur. Bu gidiş kabullenilemez. Bu gidiş ancak demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi ve yan yana duruşları ile durdurulabilir.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından “bütün Alevileri kucaklayacak bir Alevi televizyonu“ iddiası ile yola çıkan Almanya merkezli Yol TV kapatıldı.
 
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan RTÜK yetkilileri kararın dün yapılan toplantıda alındığını açıkladı.
 
"Erdoğan’a hakaret içeren, toplumda ayrımcılığı körükleyen ve terör örgütlerini öven yayınların" yapıldığı iddiasıyla alınan kararla, 6112 sayılı Kanun’un 29. maddesinin 3. fıkrasına göre, Yol TV’nin yayınlarının sona erdirildi.

Alevi Kanalı Yol TV de kapatıldı


(Haber Merkezi)