Halkların Demokratik Partisi (HDP), OHAL’in uzatılmasına ilişkin olarak hükümetin verdiği belgede sahtecilik yapıldığını iddia etti.
 
HDP, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdiği belgede, OHAL’in 3 ay uzatılmasına ilişkin 3 Ocak 2017 tarihli Milli Güvenlik Toplantısı’nda tavsiye kararı verildiği ve Bakanlar Kurulu’nun da buna dayanarak OHAL’in uzatılmasını talep ettiği ifadeleri yer aldı.
 
AYHAN BİLGEN’DEN AÇIKLAMA
 
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, parti olarak MGK yapısına karşı olduklarını ve siyaset üzerinde böylesi bir vesayet bulunmasına her zaman karşı çıktıklarını dile getirdi. Ancak Bilgen, MGK’nın anayasal bir kuruluş olarak varlığını sürdürdüğünü ve OHAL’in ilan edilmesi mekanizmasında var olduğunu belirtti.
 
Bilgen, OHAL’in uzatılmasıyla ilgili MGK’nın dün (3 Ocak günü) nasıl ve ne zaman toplantı yaptığını ve bunun Bakanlar Kurulu’ndan önce olup olmadığını sordu.
 
MGK’nın en son 30 Kasım’da toplantı yaptığını anımsatan Bilgen, OHAL’in uzatılmasıyla ilgili Tezkere’de nasıl MGK tavsiye kararı olabildiğini şu sözlerle eleştirdi:
 
Başbakan, sabahleyin ‘Hayır, görüşüldü, karara bağlandı, imzalar var’ dedi. İmzalar varsa gerisi siyasi etik meselesidir. Ama bu MGK ne zaman yapıldı? Ayın 3’ü gece on ikiden sonra başlar. Eğer gece saat on ikiden sonra, Bakanlar Kurulu toplantısından önce, bir tavsiye kararı alınmadıysa tersine yapıyorsunuz işi. Kanarya Sevenler Derneği böyle yönetilmez arkadaşlar. Böyle bir şey olabilir mi? Yapılmamış MGK’dan, Bakanlar Kurulu’na tavsiye kararı çıktığı bu ülke tarihinde görülmüş bir şey mi değerli arkadaşlar? Yani bu toplantı yapıldığında böyle bir karar çıkacağından mı eminsiniz?
 
HDP’li vekiller belge için Meclis Başkanlığı veya hükümetten açıklama talep etti.



CHP AÇIKLAMA BEKLİYOR
 
Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök de görüşmeler sırasında nasıl MGK kararı alındığına açıklama getirilmesini istedi.

NUMAN KURTULMUŞ’TAN YANIT

Numan Kurtulmuş ise “Şunu demeye getirdiniz. ‘Usulsüzlük yaptınız, yangından mal kaçırır gibi’ dediniz. Herhangi usulsüzlük yoktur. Ben basın toplantısı yaparken konu gündeme gelmedi. İmzalar usulüne uygundur. Karar yerinde ve doğrudur, bundan sonra karar siz milletvekillerimizdedir” ifadeleriyle yanıt verdi.