KCK Yürütme Konseyi’nin dün yayınladığı deklarasyona HDP’den ilk yorum geldi.

HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, deklarasyonunun zamanlamasının önemli olduğuna dikkat çekti ve KCK’nin demokratik program önerisini selamladıklarını söyledi.

Kürdistan24.Org'un haberine göre; deklarasyonun iki noktada önemli olduğunu söyleyen Kürkçü şöyle devam etti:

“Birincisi AKP’nin hükümet olma gücünü kaybettiğini ve çözüm iradesinden düştüğü tespiti geçerli. Biz bunu uzun süredir söylüyoruz.

İkincisi çözüm için halkların çözüm iradesinin esas alması gerekiyor. Halklar arası diyalogla çözümün gelişmesi gerekir. Devlet ve hükümetler bunun kolaylaştırıcı aracı olabilirdi. Ama ne yazık ki AKP bu misyonu ve iradeyi yerine getiremedi.

Tüccar hesabı ile süreci ele aldı, ve hesabı da tutmadı.

Deklarasyonun muhatabı olarak HDP rolünü oynayacaktı. Tarihi bir barışı tesis edecek ve HDP olarak çabamız bütün Türkiye özgürlük güçleri ile iktidar yürüşüşünü sürdürerek kendisini muhatap haline getirecektir. 30 Mart seçimlerinde de bu irademizi ortaya koyaçağız.Bu deklarasyon da mücadelemizi geliştirecektir. Biz de bunu selamlıyoruz.”

Akın Birdal da deklarasyonun önemine dikat çekerek;

“Barış ve demokrasi için çözüm için muazzam fırsatlar yaratıldı. Ama AKP birçok torba yasa çıkardı. Ne yazık ki sürecin yasal zemini yaratılamadı. Sürecin yasası çıkartılmadı. Bu sorunun çözümsüzlüğü diğer hükümetleri götürdüğü gibi AKP’yi de götürecektir.

Ama Türkiye demokrasi güçleri Kürtlerle ortak kesintisiz ortak mücadelesini sürdürecektir. Bu tutumun 21 Mart Newroz bayramında ortaya koyacaktır."