HDP, KCK davalarının yeniden görülmesi ve resen yürütülmesi için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

Darbe girişimi sonrası KCK davalarının da görüldüğü Özel Yetkili Mahkeme (ÖYM) heyetlerinin büyük çoğunluğunun Gülen Cemaati üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanmaları ya da aranmaları nedeniyle HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, bu davaların yeniden görülmesi ve resen yürütülmesi talebiyle Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

Kanun teklifinin gerekçesinde, “Bu yargılamaların cemaatçi yapılanmanın kurmaca olarak düzenlediği operasyonlar olduğu, en başta düzenlenen iddianameler ile yargılamaların bütününün Fetullah Gülen Örgütü yapılanmasının bazı süreçlere engel olmak adına yürüttüğü ortaya çıkmış durumdadır. Zira 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından 2745 hâkim ve savcı görevden alınmış olup onlar tarafından düzenlenen kurmaca davaların hükümsüz kalacağı da dile getirilmiştir”denildi.

'ŞAİBELİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTIR'

Gerekçede yine, “17-25 Aralık sürecinde cemaat yapılanması tarafından yapılan çalışmalar hükümet yetkililerince kamuoyuna açıklanmış; KCK dışında Balyoz, Ergenekon gibi yargılamaların da cemaat yapılanmasının yürüttüğü operasyonlar olduğu ifade edilmiştir. Mevcut durumda ise 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından cemaat yapılanmasına dahil olan savcı ve hakimler tutuklanmış, görevden alınmışlardır.

"İşbu halde Fetullah Gülen Örgütü yapılanmasına dahil savcılar tarafından hazırlanan iddianameler ile bu yapıya dahil hakimler tarafından yapılan yargılamaların şaibeli geçmişi ortaya çıkmış durumdadır" ifadelerine yer verildi.

Verdiği kanun teklifinde KCK davalarından hükümlü ve tutukluların derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtilen Beştaş, “Bu dosyaların öncelikli ve resen incelenmeye tabi tutularak davaların neticelendirilmesi üstün kamu yararı gereğidir” dedi.

(Kaynak: Evrensel)