Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yayınladı.

Eylem çağrısının yapıldığı açıklamada, “Bugün, irademizi, kadın kimliğimizi, eşitlik mücadelesindeki emeğimizi ve yerel yönetimlerde elde ettiğimiz kazanımlarımızı doğrudan hedef alan demokrasi ve kadın düşmanı bu saldırılar karşısında haklarımızı ve özgürlüğümüzü savunmak için her yerde, saat 11.00’de sokağa çıkıyoruz” denildi.

HDP’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Darbelere karşı direnmeyi sizden öğrenecek değiliz!

11 Eylül 2016 tarihinde halkın seçtiği 24 belediyeye kayyum atanması ile başlayan Saray-AKP saldırısı, 21 Eylül’de İdil ve Hani Belediyelerine kayyum atanarak devam etti. Saray-AKP darbesinin son marifeti olan yerel yönetimlere dönük bu saldırılar, dün akşam Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne polis baskını ve belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasıyla had safhaya ulaştı.

AKP-Saray iktidarı, Kürt halkının iradesini yok saymayı, kadın özgürlük hareketinin büyük mücadele ve emeklerle elde ettikleri kadın kazanımlarını ortadan kaldırmayı; söz ve karar süreçlerinde ortaklaşmayı esas alarak kadını toplumsal cinsiyet rollerinin dışına çıkaran yeni yaşamın nüvesi eşbaşkanlık ve eşit temsil sisteminin kurumsallaşmasına el koymayı amaçlıyor.

Siyasi ve toplumsal yaşamında kadın eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınması, darbeci zihniyetin eşitlikçi kadın politikalarına yönelik stratejik saldırısının geldiği boyutu gösteriyor.

OHAL rejimini kendisine kalkan yapan iktidara hatırlatıyoruz: 80 Darbesi sonrası Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde işkencelere maruz kalan siyasi tutsak, bombalandığı sırada Özgür Gündem Yazı İşleri Müdürü, 2009’da kapatılan DTP’nin milletvekili ve çeşitli baskılara uğrayan BDP’nin Eş Genel Başkanı da aynı Gültan Kışanak’tır. Dün olduğu gibi bugün de zulme karşı meşru demokratik direnişini sürdürecek olan Gültan Kışanak’a sokaklara çıkarak eşlik edeceğiz.

Bugün, irademizi, kadın kimliğimizi, eşitlik mücadelesindeki emeğimizi ve yerel yönetimlerde elde ettiğimiz kazanımlarımızı doğrudan hedef alan demokrasi ve kadın düşmanı bu saldırılar karşısında haklarımızı ve özgürlüğümüzü savunmak için her yerde, saat 11.00’de sokağa çıkıyoruz. Tüm kadınları, ortak mücadele ile elde ettiğimiz kazanımlarımızı savunmak için dayanışmaya ve direnmeye; ülkemizde ve dünyadaki tüm sivil toplum kuruluşlarını, demokrasi, özgürlük ve barıştan yana olan güçleri, uluslararası toplumu ve parlamentoları bu hukuksuzluğa karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz.

Faşizme geçit yok! “Kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz”