HDP’li vekil Aycan İrmez, Başbakan Davutoğlu’na, sokak ortasında bekletilen iki kişinin cenazelerinin verilmemesinin nedenini sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak’ta iki kişinin cenazesinin günlerdir sokak ortasında bekletilerek, alınmasına izin verilmemesine ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde 4 Ocak gecesi Şırnak Merkez Dicle Mahallesi’nde evlerine yapılan baskında öldürülen iki kişinin cenazesinin günlerdir sokak ortasında bekletildiğini hatırlatan İrmez, “Bu şekilde Kürt halkına, insanı insan yapan en asgari özellik olan ölüsünü gömme hakkı elinden alınarak tüm gayri insani muameleler reva görülmektedir” dedi.

Şırnak ve ilçelerinde cenazelere uygulanan işkencelerin ne insani, ne ahlaki ne de mevcut iktidarın savunduğunu iddia ettiği İslami değerlerde yerinin olmadığını belirten İrmez, derhal bu insanlık dışı uygulamadan vazgeçilmesini vurguladı.

İrmez, Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

* Kolluk güçlerinin ve mülki amirliklerin Şırnak Merkezde günlerdir sokakta bekletilen iki cenazenin alınmasına izin vermemelerinin gerekçesi nedir?

* Ülkenin Başbakanı olarak sokak ortasında bekletilen, işkenceden geçirtilen cenazeler konusundaki insani tavrınız ne olacaktır?

* Vahşet boyutundaki bu uygulamaları hayata geçiren kolluk güçleri bu pervasızlığı kimden ya da kimlerden güç alarak yapmaktadır?

* Cenazelere uygulanan insanlık dışı muamelenin, medyaya da yansıyan ve Genel Kurmay’da planlandığı iddia edilen “Çökertme Planı” ile ilgisi nedir?

* Daha önce cenazelere işkence uyguladığı iddiası ile hakkında soruşturma acılan kaç kolluk gücü mensubu vardır?

* Şırnak’ta günlerdir cenazelerin vuruldukları yerden alınmasını engelleyen idari amirler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır? Başlatılmayacaksa gerekçesi nedir?