HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani ‘Akil İnsanlar‘ın yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla yapacağı tanışma toplantısı öncesi üç temel taleplerinin olduğunu açıkladı.

Zozani, ilk taleplerinin ‘İmralı’da Öcalan’a sekretarya oluşturulması’ olduğunu söyledi.

Turan Yılmaz’ın Hürriyet'te yer alan haberine göre, Meclis’te sürece ilişkin açıklamalar yapan Zozani, üç temel taleplerini şöyle açıkladı: “Birincisi İmralı’da Öcalan’a sekretarya oluşturulması, Türkiye’nin vicdanını temsil edecek isimlerden bir gözlem heyetinin oluşturulması ve daha önce ilan ettiğimiz sürece ilişkin komisyonların kurulması, ancak bunların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.”

Zozani bu şartların gerçekleştirilmesiyle hükümetin ‘sokağa sahip çıkmış olacağını‘ belirtirken, “Onun dışında güvenlikçi yaklaşımlar sokağı sakinleştirmeyecektir” dedi.

Davutoğlu’nun yarın ‘Akil İnsanlar‘ heyetiyle görüşmesi öncesi heyetten bazı isimlerin de hafta ortasında bir araya gelerek yarınki toplantıda hükümete iletilecek talepleri değerlendirdikleri belirtiliyor.

Söz konusu talepler arasında ‘Akiller arasından sürece ilişkin bir gözlem heyetinin oluşturulması, Abdullah Öcalan da dahil sürecin bütün aktörleriyle doğrudan görüşülebilmesi ve hükümet çevreleri başta olmak üzere sürece zarar veren sert söylemlerden vazgeçilmesi’ gibi konuların öne çıktığı konuşuluyor.

Akil İnsanlar’dan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Vatan Gazetesi Yazarı Hüseyin Yayman da orta ve uzun vadede ‘Üçüncü Göz’ diye nitelenen moderatör görevi üstlenecek bir hakem heyetinin oluşturulması önerisini getirdi.

Yayman, “Bu heyetin devlete ve örgüte ev ödevlerini hatırlatmasının, bu konuda inisiyatif almasının önemli olduğunu düşünüyorum. ‘Üçüncü Göz’ sürecin izlenmesi ve yeniden yapılandırılması anlamında çok işlevsel bir rol üstlenebilir” yorumunu yaptı.