HDP, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’ın Sincar bölgesine ve Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik hava operasyonuna ilişkin destek veren CHP’yi eleştirdi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “Sınır ötesi operasyonlardan ve güvenlikçi politikalardan rahatsız olmayanlar; rejim değişikliğinden de, AKP’nin ve Saray’ın güç tahsis etmesinden de rahatsız olmasınlar” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Sincar operasyonunun normal ve gecikmiş bir operasyon olduğunu söylemişti.

"HEDEFTEKİ BÖLGELER TÜRKİYE'YE GÜVENLİK TEHDİDİ DEĞİL"

Gazete Karınca’dan Altan Sancar’a konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, hava saldırısında Şengal’de sivil Ezidilerin yaşadığı bölgelerin hedef alınmasının oldukça sorunlu bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Yıldırım şöyle devam etti: “Hava operasyonları her ne kadar daha önce çıkarılan Suriye ve Irak tezkereleri kapsamında düzenleniyorsa da bölgedeki grupların tezkere kapsamında olmadığını belirtmek gerekiyor. Zira tezkereler Türkiye’ye güvenlik tehdidi oluşturan grupları kapsamakta ve saldırının hedefindeki bölgelerden Türkiye’ye bir güvenlik tehdidi olmadığını görüyoruz.”

“TÜRKİYE'YE CAN VE MAL KAYBINDAN BAŞKA BİR ŞEY GETİRMEYECEKTİR”

Düzenlenen saldırıların başka bir ülkenin egemenlik haklarını ihlal ettiği için uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yine kara operasyonu ihtimali için de söylenmesi gereken şudur ki bu tarz operasyonlardan Türkiye hiçbir şey kazanmamıştır. Türkiye, düzenlenen tüm operasyonların sonucunda ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan büyük kayıplara uğradı ve uğramaya da devam ediyor. Kara operasyonu, ülkede yaşayan halklar açısından toplumsal kamplaşmaya hizmet etmekten öteye gitmiyor. Çünkü unutulmamalıdır ki hedef haline getirilen bölgedeki sivillerin yakın akrabaları sınırın bu tarafında yani Türkiye’de yaşıyor. Böylesi bir hataya girişilmesi, Türkiye’ye can ve mal kaybından başka bir şey getirmeyecektir” dedi.

“SARAY'IN GÜÇ TAHSİS ETMESİNDE DE RAHATSIZ OLMASINLAR”

CHP’li Yılmaz’ın açıklamalarını üzüntü ile izlediklerini aktaran Yıldırım sözlerini şöyle bitirdi: “Kendilerinin yaklaşım biçimi ve anlamsız desteği süreci buralara kadar getirdi ve ülkedeki rejimin değişmesine neden olan 16 Nisan’ın temel taşlarını döşedi. Bence sınır ötesi operasyonlardan ve güvenlikçi politikalardan rahatsız olmayanlar; rejim değişikliğinden de AKP’nin ve Saray’ın güç tahsis etmesinden de rahatsız olmasınlar.”