HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, kadına yönelik şiddete ilişkin bir soru önergesi verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tarafından cevaplandırılması istemi ile verilen önergede Toğrul, Gaziantep’te yaşayan 3 çocuk annesi ve 4 aylık hamile Ç.A.’nın maruz kaldığı işkenceyi de hatırlatarak ‘Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini daha ne kadar seyredeceksiniz?’ diye sordu.

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te yaşanan olayda karısı Ç.A.’yı uykudan uyandırarak ağzını bağlayan koca M.A.A.,  darp ettiği karısını bıçakladıktan sonra pompalı tüfekle vurmuştu. Yoğun bakımda yaşam savaşı veren genç kadının tedavisinin devamı içinse bebeğinin alınması gerektiği bilgisine yer verilmişti.

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin, aile içinden kamusal alana kadar yaşamın her alanında görünür hale geldiğini belirterek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi sundu. Toğrul, kazanılmış hakların ciddi tehdit altında olduğunu vurgulayarak,  “Her yaştan kadınlar; babaları, kardeşleri, eşleri, sevgilileri ve hatta hiç tanımadıkları erkekler tarafından şiddete maruz kalmakta yaralanmakta ve öldürülmektedir. Kadın haklarını ve kazanımlarını artırmak ve korumak için Türkiye'nin imza attığı çok sayıda taahhüde rağmen, Türkiye’de kadınlara yönelik eşitsizlik ve ayrımcılık son yıllarda daha çok derinleşmiştir. Bugün, kadın hakları alanında kazanılmış haklar ciddi bir tehdit altında bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“7 YILLIK SİSTEMATİK İŞKENCE”

Özellikle Olağanüstü Hal ve şiddeti besleyen politikaların uygulamaya geçmesiyle kadınların yaşamının da olumsuz biçimde etkilendiğini belirten Toğrul, hukuk sisteminin erkeği koruma ve aklama refleksi içinde olduğu ve kadınları korumasız bıraktığını ifade ederek, “Gaziantep’te yaşayan 3 çocuk annesi ve 4 aylık hamile Ç.A.’nın 7 yıldır kocası tarafından sistematik işkenceye ve şiddete maruz kaldığı ortaya çıkmıştır” hatırlatmasında bulundu.

Toğrul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tarafından yazılı cevaplandırılması istemi ile şunları sordu:

-Türkiye’de şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde kaçtır? Son bir yıl içinde kaç kadın cinayeti işlenmiştir? Bakanlığınız kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet verileri kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

-Son bir yılda kadına şiddet uygulayan ve cinayet işleyen kaç erkek ceza almıştır? Kaç fail, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır? Kaç fail,  ceza indirimi almıştır?

-Kadına yönelik şiddet, soruşturmaya dönüşmeyen ve kamu davası olarak yargı süreci başlatılmayan şikâyet, vaka sayısı nedir? Cezanın ertelenmesine veya hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmedilen dava sayısı kaçtır?

-Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan kişilerden kaçı,  kadına yönelik şiddet içeren benzer bir suçtan yargılanmış ya da hüküm giymiştir?

-Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin 6284 sayılı Kanun ve imzacısı olunan Uluslararası İstanbul sözleşmesine dair sorumluluklarını yerine getirilmekte midir?

-Türkiye, imzacısı olduğu, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dönük sözleşmeleri neden uygulamamaktadır?

-Gaziantep’te yaşayan 3 çocuk annesi ve 4 aylık hamile Ç.A 7 yıldır kocası tarafından sistematik işkence uyguladığı bilgisi daha önce size ulaşmış mıydı? Şiddet uygulayan erkeğe yönelik herhangi bir hukuki işlem başlatacak mısınız?

-Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerini daha ne kadar seyredeceksiniz?

(Mehmet Boran / Demokrat Haber Gaziantep)