HDP, 22 Haziran'da gerçekleştireceği kongreye hazırlanırken HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, eş genel başkanlık için BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ isminin gelen öneriler arasında olduğunu söyledi.

Kongrenin ardından Türkiye'deki kurumsal yapılarını yeniden güçlü bir inşa sürecine tabi tutacaklarını kaydeden Kürkçü, hem yapısal olarak hem de bileşimi açısından HDP'nin yeniden kuruluşuna denk gelen bir dönemi yaşayacaklarını belirtti. Kürkçü, 22 Haziran'da gerçekleştirilecek olan kongreyi bir örgütsel atılım kongresi olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Kürkçü, eş genel başkanlık konusunda Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ konusunda BDP'den doğru gelen bir önerinin olduğunu söyledi. Kürkçü, önerinin HDP açısından da yerinde ve anlamlı olduğunu ifade ederek, sunulan önerilerin demokratik bir süreçte gelişebilmesi için kongre bileşenleri tarafından karara bağlanması gerektiğine dile getirdi.

Farklı tercihlerin de ön plana çıkabileceğini belirten Kürkçü, kongre bileşeni tarafından doğru ve isabetli bir kararın verileceği yönünde inancın tam olduğunu kaydetti.

CUMHURBAŞKANI ADAYI KADIN OLACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'nin tutumuna ilişkin soruları da yanıtlayan Kürkçü, Kürt sorunu başta olmak üzere çözüm için emek ve çaba göstermiş birisini aday göstereceklerini kaydetti. Kürkçü, cumhurbaşkanlığı için gösterilecek olan adaya ilişkin "Bütün kültürlerin eşitliğine kalben inanmış olması bizim için önemlidir" ifadesini kullanarak, adayın kadın olacağını ve olağanüstü kongrede bu adayın açıklanacağını söyledi.

Evrensel’in haberine göre Kürkçü, kongre öncesi PKK Lideri Abdullah Öcalan ile İmralı'da bir görüşme gerçekleştireceklerini de söyledi.

Geçtiğimiz günlerde HDP heyetinin Kandil'de KCK yetkilileriyle yaptığı görüşme ve kimi hükümet yetkilileri ile yaptıkları görüşmeye ilişkin de konuşan Kürkçü, hükümet yetkililerinin, heyete sürecin yasal bir zemine kavuşturulması konusunda adımlar atılacağı yönünde görüş bildirdiğini aktardı.

Hükümetin mümkün olduğu kadar az ve mümkün olduğu kadar geç adım atma stratejisi izlediğini ifade eden Kürkçü, hükümetin Cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemeye yönelik bir-iki hamle yapabileceğini söyledi. Öcalan'ın, başlatılan diyalog sürecinde Müzakere Yasası başta olmak üzere Demokratik Özerklik Yasası'nın önemle üzerinde durduğuna dikkat çeken Kürkçü, "Bunlarla ilgili hükümetten doğru müzakerelere katılan bakanlarla yapılan son görüşmelerde adım atacaklarını söylemişler. Hükümet önümüzdeki bir buçuk ay içerisinde herhangi bir adım atmazsa durum hakikaten gerginleşebilir" diye konuştu.