Türkiye'de HDP binalarına yönelik olarak gerçekleştirilen ırkçı saldırıları protesto etmek için, Avrupa'nın birçok şehrinde gösteriler yapıldı.

Aralarında İsviçre'nin başkenti Bern ile Zürih, Hamburg ve Fransa'nın başkenti Paris olmak üzere birçok kentte yapılan gösterilerle AKP hükümetinin savaş politikası protesto edildi.

ALMANYA / HAMBURG

Hamburg Demokratik Güç Birliği Platformu tarafından organize edilen ve merkez tren istasyonu önünde başlayan gösteriye yüzlerce kişi katıldı.

Şehrin en işlek yeri Mönckeberg ve Jungfernstieg sokaklarından geçerek T.C. Başkonsolosluğu önüne kadar devam eden yürüyüşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile Cizre'de açıktan bir katliam yapıldığı ileri sürüldü.

En önde Alman motorsiklet grubu Median Empire Kulübü üyeleri Kürt gençlerin oluşturduğu kortej çevreden geçenler tarafından ilgiyle izlendi.

Sanat çevrelerinin yakından tanıdığı sinema sanatçısı Rolf Becker ve Sol Parti Parlamento Grubu Eşgüdüm Başkanı Cansu Özdemir'in konuşmalar yaptığı gösteri sırasında, Türkiye genelinde HDP üyelerine ve binalarına karşı günden güne yükselen ırkçı saldırılar kınandı.

İSVİÇRE / ZÜRİCH

İsviçre’nin Zürih kentinde DEMKURD ve İsviçre Demokratik Güç Birliği bileşenleri AKP’nin savaş politikalarını Zürih Türkiye Konsolosluğu önünde protesto etti.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, “Katil Erdoğan”, “Yaşasın halkların direnişi”, “Zafer direnenlerin olacaktır”,  “Katliamlar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda Erdoğan'ın savaş konseptine ve "AKP gladiosunun saldırıları boşa çıkana kadar her alanda direneceğiz" denildi.


ATİK Konseyi adına yapılan yazılı açıklamada ise şu sözlere yer verildi:

“7 Haziran Genel Seçimleri’nden tek başına iktidar olarak çıkamayan AKP ve diktatör bozuntusu Tayyip Erdoğan adeta çırpınmakta, çırpınırken de tüm ilerici muhalif kesimlere saldırmaktadır. Bu saldırıların yanında, HDP binalarına ve parti bürolarına yönelik ırkçı saldırılar artarak devam etmektedir. Polisin ve devletin kolluk güçlerinin gözetimi ve teşvikiyle yapılan bu saldırılarla, şovenizmi körüklenmektedir. “denildi.

FRANSA / PARİS

Türkiye'de yaşanan katliamlara dikkat çekmek amacıyla Paris’in merkezi garı Gare du Nord’da Demokratik Toplum Merkezi bileşenleri ve Sosyalist Kadınlar Birliği üyeleri yarım saatlik oturma eylemi yapt. Oturma eyleminde, “Katil Erdoğan”, “Kürt sorununa politik çözüm” sloganları eşliğinde kısa konuşmalaryapıldı. Ölülerini buzdolaplarında saklamak durumunda kalan bir halkın direnişi karşısında devletin hedef olarak HDP’yi gösterdiği ve bunun devamında HDP bürolarının yakıldığı belirtilen eylemde, çevrede bulunanlara "sessiz kalma" çağrısı yapıldı.

Kaynak: Avrupa Postası