HDP Adana İl binasında partisinin 25'nci dönem Milletvekili olan ve bu seçimde de resmi olmayan sonuca göre 4 bin 968 oyla vekilliğini AKP'ye kaptırdığı vurgulanan Rıdvan Turan'la açıklama yapan Meral Danış Beştaş, seçimi değerlendirdi.

Bazı sandık başkanlarının sandık kurulu üyelerine seçim bitmeden tutanak imzalatarak hile yoluna gittiğini ifade eden Beştaş, bu nedenle hâlâ bazı kentlerde vekillik kazanma durumları olduğunu söyledi.

Bazı kentlerde küçük oy farkları olduğunu belirten Beştaş şöyle konuştu:

"Çok az oy farkları ile kaybettiğimiz vekillikler var. Mesela birisi Mersin, elimizdeki veriye göre 98 oyla, Tunceli'de 198 oyla, Antalya'da 1000 oyla, Erzurum'da 4 bin, Ardahan'da 2 bin 226 oyla, buna benzer hilelerin ve hırsızlığın, yolsuzlukların neticesinde seçim sonucunun değişebileceğini ifade etmek istiyorum. Adana'da da AKP'yle aramızdaki fark 4 bin 968'dir. Biz bunun kapatılacak bir oran olduğunu düşünüyoruz. Sandık müşahitlerimizin tuttuğu ıslak imzalı tutanaklarla, YSK'nın sonuçlarını karşılaştırma işlemimiz bittiği an itirazlarımızı vereceğiz. Bir çok kentte itirazlarımızı sunacağız. İtirazlarımızı, il ve ilçe seçim kurullarına, YSK'ya, o da olmazsa, Anayasa Mahkemesi'ne ve İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar bu süreci sonuna kadar devam ettireceğiz. Hırsızı yakaladık, hırsız o tutanakları hazırlatan imzalatan ve bunun sistematiğini kuranlardır. Hırsızı yakalamak yetmiyor. Bize bir de ispat yükü yükleniyor. Aksi olması gerekirken. Bunu da ilçe seçim kurullarına vereceğimiz evraklarla ispatlayacağımıza kuşkumuz yok."

BİR İTİRAZ DA CHP'DEN

Denizli'de AKP, 1 Kasım seçimlerinde oyunu yüzde 45.7'e çıkararak eski günlerine döndü, 7 milletvekilliğinden 4'ünü kazandı. 7 Haziran'da yüzde 39.8 oy alan AKP, oy sayısını da yüzde 45.7 ile 255 binden 298 bin 933'e yükseltti. 7 Haziran'da 3 milletvekilliği kazanan CHP ise oyu yüzde 1 azalmasına rağmen, yurt dışından gelen oylarla 1 milletvekilliği kaybetti ve 2 vekille yetindi.

Geçen seçimde milletvekili seçilip TBMM Başkanlık Divanı'na seçilen ve kırmızı plakanın sahibi olan CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, yurt dışından gelen oylarla milletvekili seçilemedi ve avukatlık bürosuna geri dönmek zorunda kaldı. AKP 4, CHP 2, MHP 1 milletvekilliği kazandı. AKP'den Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doktor Sema Ramazanoğlu, işadamı Şahin Tin ve avukat Cahit Özkan, CHP'den inşaat mühendisi Melike Basmacı ve işadamı ve avukat Kazım Arslan, MHP'den ekonomist Emin Haluk Ayhan milletvekili oldu.

ÖZKAN, 1159 OY FARKLA MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ


Denizli'de 7 Haziran sonuçlarına göre AKP dışında tüm partiler oy kaybetti. 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde Denizli'de 7 milletvekilliğinden 4'ünü kazanan AKP, 7 Haziran'da üç milletvekilliğine düşmüştü. 1 Kasım'da Denizli'deki potansiyeli olan yüzde 45 oya ve 4 milletvekilliğine tekrar ulaştı. Oylarını da 7 Haziran'a göre 43 bin artırdı. Seçim sonuçlarından sonra büyük coşku yaşayan AKPliler, zaferi Deliklıçınar Meydanı'nda zeybek oynayarak kutladı. AKP'nin dördüncü sıra adayı Cahit Özkan yurt dışından gelen oylarla milletvekili seçildi ve Ankara bileti aldı. Denizli oylarıyla meclise gidemeyen Cahit Özkan, yurt dışından AKP'ye 9 bin 866, CHP'ye 2 bin 874 oy gelince aradaki 499 oy farkı kapattı. 1159 oy farkla milletvekili seçildi.

CHP'DEN İTİRAZ SESLERİ

CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Ülkemiz 7 Haziran'dan sonra iktidarın her türlü tehdit, şantaj ve baskısını gördü. Bu süreçte yaratılan algı operasyonunda başarılı oldular. Bu sonun çıkmasında MHP'nin koalisyona sıcak bakmama tavrı da etkili oldu. Seçmen, MHP'ye 'Sen nasıl olsa koalisyon kurmayacaksın' diyerek, AKP'ye yüklendi. HDP'de oy kaybetti ve bu sonuç çıktı. Denizli'ye gelecek olursak, dışarıda mühürlenip sandığa atılan oylar olduğunu tespit ettik. Hukukçularımız itiraz edecek. Seçim sonuçları hayırlı olsun" diye konuştu.

MHP: MİLLETİN İRADESİNE SAYGILIYIZ


MHP İl Başkanı Yasin Öztürk, "Seçim sonuçları vatana millete hayırlı olsun. Milletin iradesine saygılıyız. Partimiz, 5 ay gibi kısa bir sürede 2 milyon oy kaybetti. Oy kaybının izahını klişeleşmiş laflarla izah etmeye gerek yok. Hatayı kendi içimizde arayacağız. Hatalarımızı bireysel olarak değil, kitlesel olarak değerlendireceğiz" dedi.