HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, genel mezkez binasına dönük saldırının "AKP'nin linç operasyonu" olduğunu söyledi.

ANF'den Ali Barış Kurt'un sorularını yanıtlayan Baluken, genel mezkez binasına dönük saldırının "AKP'nin linç operasyonu" olduğunu söyledi. Bilgi işlem odasının özellikle hedeflendiğini belirten Baluken, gün boyunca devlet ve hükümet yetkililerinin kendilerine, önlem alındığı yönünde yanıltıcı bilgiler verdiğini de açıkladı. Baluken, halka ve demokrasi güçlerine HDP ile dayanışma çağrısı yaptı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Genel Merkez Binası'na yönelik ırkçı saldırıya ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu.

'VALİ VE BAKANLIK YANILTICI BİLGİLER VERDİ'

Baluken, devlet yetkililerinin kendilerini yanılttığını belirterek, saldırıya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Gün boyu saldırının geleceğine dair işaretler vardı. Sokak başından geçen araçlarla ırkçı gruplar ara ara genel merkeze tehdit ve küfürler savuruyordu. Aynı zamanda sosyal medya üzerinden örgütlendiklerini biliyorduk. Ankara Valiliği ile birkaç kez görüştük, İçişleri Bakanlığı yetkililerine gerekli bilgiler verildi ancak fiili saldırı gerçekleşene kadar bize hep yanıltıcı bilgiler verildi. Durumun kontrol altında olduğu, ciddi risk teşkil etmediği, önlem alındığını söylediler. Ancak saldırı gerçekleştikten sonra içeriden haber aldığımız arkadaşlar Ankara Valisi'nin verdiği bilgilerin tamamen yanıltıcı, yanlış bilgiler olduğunu ifade ettiler. Sürekli temas halindeydik ve sürekli yanlış bilgiler aktarıldı. Binaya girenin olmadığı, birkaç taşla camların kırıldığı söylenmişti.

Ancak yetkililer bunları söylerken, ikinci katta ciddi yangın olduğunu, arkadaşlarımızın korunma amacıyla üst katlara sığındıklarını öğrendik. Yan binaya geçerek çatı katından kurtuldu arkadaşlarımız."

'PARTİNİN BEYNİ HEDEFLENDİ'

Baluken, saldırıda özellikle ikinci katta bulunan bilgi işlem odasının hedef alındığına dikkat çekerek, "İkinci kattaki bilgi işlemdi. Partinin beyni olan tüm bilgiler yakılmış durumda. Bu bile bilinçli devreye konulan bir saldırı olduğunu gösteriyor. Binanın diğer katlarında da ciddi tahribatlar var. Şu saat itibarıyla da ırkçı gruplar genel merkez etrafında sloganlar atıyor, etkili bir tedbir söz konusu değil" diye konuştu.

50 arkadaşıyla birlikte genel merkez binasında olduğunu bildiren Baluken, Balgat'ta bulunan eski BDP Genel Merkez Binası'na da saldırı olduğunu, orada da bir kişinin mahsur kaldığını açıkladı.

'AKP'NİN LİNÇ OPERASYONU'

Baluken, şunları kaydetti: "Bu saldırı, başlı başına planlanmış bir irade kırma operasyonudur. Uzun süredir Türkiye'de sivil darbe ve bütün ülkeye yayılmış savaş konsepti vardı. Bunun geldiği boyutu gösteriyor. 6 milyon oy alan siyasi partinin genel merkezine yapılan saldırı çatışma ve kaostan beslenen, kutuplaşma, kan siyasetinden beslenen anlayış ve zihniyetlerin ülkeyi hangi tehlikeli noktalara götürdüğünü gösteriyor. Pek çok yerden akşam saatlerinde yine saldırı haberleri aldık ve ilgili illerin valileriyle görüştük. Dün de aynı şekilde eşzamanlı ve bindirilmiş kıtalarla saldırılar yapılmıştı. Zamanlama itibarıyla bile eşzamanlı saldırıların olması, saldırıların çok yerde meydana gelmesi; tek merkezden; AKP hükümetinin devletinin siyasi linç operasyonu olduğunu gösteriyor."

Saldırıyla HDP'ye diz çöktürmenin, HDP'yi kriminalize ederek toplum nezdinde itibarsızlaştırmanın hedeflendiğini belirten Baluken, "Bu parti büyük bedellerle, çok büyük mücadeleler ile bugüne geldi. Diz çökme gibi anlayış bu partinin geleneğinde asla söz konusu değildir. Bu yaklaşımlardan sonuç alamayacaklar" dedi.

'HDP İLE KENETLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Halka ve demokrasi güçlerine de çağrı yapan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Bütün halkımızı partimizi sahiplenmeye, HDP etrafında kenetlenmeye, barışın, demokrasinin sesini daha fazla yükseltmeye çağırıyoruz. Halkımız ortaya konulan oyunun farkında olmalıdır. Bu saldırılara en iyi cevap, çatışmanın bir tarafı olmak değil, savaş konseptine karşı barış mücadelesini yükseltmektir. Tüm barış ve demokrasi çevrelerini, Türkiye'deki farklı kesimleri, HDP etrafında kenetlenen halkları, kadınları, gençleri HDP ile dayanışmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu. (Kaynak: ANF)