Halkların Demokratik Partisi (HDP), Samsun’da fındık işçilerinin çadırına düzenlenen saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bir işçinsin hayatını kaybettiği saldırıdan hükümeti sorumlu tutan HDP açıklamasında, mevsimlik işçilerin statüden yoksun olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Mevsimlik işçilerin kendi topraklarında insanca yaşama ve çalışma koşullarını ve can güvenliklerini sağlamakla yükümlü olan hükümet, gerekli adımları atmayarak bu saldırıların ve cinayetlerin ortağı olmaktadır. Mevsimlik işçilerin içinde bulunduğu güvencesiz ve insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarına karşı mücadeleye devam edeceğimizi vurguluyor, emekten ve emekçiden yana olan mücadelemizi sonunda kadar sürdüreceğimizi yineliyoruz” denildi.

HDP’nin açıklaması şöyle:

Samsun’da mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırının sorumlusu AKP Hükümeti'dir

AKP’nin emekçi düşmanı politikalarının sonucu olarak, zorunlu göçe maruz bırakılarak topraklarından kopmak zorunda kalan mevsimlik işçiler hem hukuki statüden yoksundur, hem de iş güvenliği, sağlık ve sosyal güvence eksikliği, ulaşım, barınma sorunları vardır. Bunlara ek olarak mevsimlik işçiler gittikleri yerlerde ayrımcı ve ırkçı saldırılara uğrayarak hayatlarından olmaktadırlar.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinden Samsun'un Terme ilçesi Bafracalı Mahallesi'ne fındık işçisi olarak gelen ve çadırda kalan ailelere, kaldıkları yerin karşı tarafında bulunan Şuayipli Mahallesi’nden ateş açılmış, 36 yaşındaki tarım işçisi Perihan Akın hayatını kaybetmiş ve insanlar yaralanmıştır. Mevsimlik tarım işçilerine yönelik bu saldırının sorumlusu AKP Hükümeti'dir.

Mevsimlik işçilerin kendi topraklarında insanca yaşama ve çalışma koşullarını ve can güvenliklerini sağlamakla yükümlü olan hükümet, gerekli adımları atmayarak bu saldırıların ve cinayetlerin ortağı olmaktadır.

Yaşamını yitiren emekçi kardeşimize rahmet, ailesine, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

HDP olarak mevsimlik işçileri açlığa, yoksulluğa, ölüme mahkum eden politikaları kabul etmiyoruz. Mevsimlik işçilerin içinde bulunduğu güvencesiz ve insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarına karşı mücadeleye devam edeceğimizi vurguluyor, emekten ve emekçiden yana olan mücadelemizi sonunda kadar sürdüreceğimizi yineliyoruz.

(HABER MERKEZİ)