HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yıkımın sürdüğü Alipaşa ve Lalebey mahallelerini gezerek açıklama yaptı. Süren yıkım hakkında konuşan Kemalbay, “12 Eylül’de katliamlar yapanlar şimdi yoksa, bu zulmü yapanlar da kazanamayacak” dedi.

Diyarbakır’da aralarında HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Mithat Sancar, Dilan Dirayet Taşdemir, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in olduğu grup Sur’un Gazi ve Melikahmet Caddelerinde esnaf ziyareti yaparak halkı 17 Eylül’de Diyarbakır’da yapılacak “Vicdan, Adalet, Demokrasi” mitingine çağırdı.

Grup daha sonra yıkımın sürdüğü Alipaşa ve Lalebey Mahallelerini ziyaret etti. Yıkım mağduru olan ailelere dayanışma mesajları iletildi. Yapılan ziyaretten sonra grup adına açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Sur’da tarihin, kimliğin, kültürün yok edilmeye çalışıldığını söyledi.

Evrensel'de yer alan habere göre, Sur’a dikkat çekmek için bir kez daha buraya geldiklerini belirten Kemalbay, “Bugün aynı zamanda 12 Eylül’ün yıl dönümü. 12 Eylül’de ve sonrasında yaşanan savaş politikalarıyla köylerden insanlar göç ederek kentlere geldiler. Zorunlu göç sonunda buralara yerleştiler. Aradan geçen 37 yıl içerisinde durumun daha kötü noktaya geldiğini gözlemliyoruz. Son iki yılda 100 bini aşkın zorunlu göç gerçekleşti. Bu da savaşın ne kadar derinleştiğini, keskinleştiğini gösteriyor” dedi.

‘RANTSAL DÖNÜŞÜM YAPILIYOR’

Rant, talan, inşaatçı politikaların zorunlu bir şekilde halka dayatıldığını dile getiren Kemalbay, “Sur halkıyla görüşülerek, fikirleri alınarak herhangi bir işlem yapılmıyor. Tam aksine Sur halkı yok sayılarak bir kentsel dönüşüm adı altında rantsal bir dönüşüm gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda buradaki yoksul halkın konutları sermayeye peşkeş çekiliyor. Leş kargaları gibi buralara üşüşerek, halkın burayı zorunlu terk etmesine çalışıyorlar. Biz bu politikaları kınıyoruz” dedi.

‘ZULMÜ GERÇEKLEŞTİRENLER KAZANAMAYACAKLAR’

Bu politikaları sadece Sur’da yaşayan Kürt halkına yönelik saldırılar olarak görmediklerini aynı zamanda dünya kültür değeri olan Sur’a yapılan bir saldırı olarak gördüklerini söyleyen Kemalbay, şunları dile getirdi: “Burada sadece insanlara yönelik saldırı yok. Aynı zamanda kepçelerle toprağın altından çıkan binlerce yıllık tarih yok ediliyor. Bu kabul edilemez bir saldırıdır. Aynı zamanda Kürt halkının siyasi duruşuna, taleplerine yönelik bir saldırıdır.

Tasfiye etme, bu coğrafyayı insansızlaştırma politikasıdır. Sandıklarda baş edemedikleri sonuçlarla işte böyle askerle, polisle, panzerle, kepçelerle, haksız, hukuksuz uygulamalarla sonuç almaya çalışıyorlar. Bugün nasıl ki 12 Eylül döneminde katliamlar yapanlar yoksa, onlar tarih önünde mahkum olmuşsa, tarihin çöplüğüne atılmışsa; bugün de Türkiye halklarına, emekçilerine, kadınlarına, doğaya ve tarihe yapılan saldırıyı gerçekleştirenler tarihin çöplüğüne atılacaklardır.

Bizler mutlaka kazanacağız. Ama bu zulmü gerçekleştirenler asla kazanamayacaklar. Çünkü onların halklarımıza verebilecekleri yıkım, talan, rant politikaları, savaş, ölüm, katliamlardır.”

"SUR’U ZALİMLERİN ELİNDEN KURTARALIM’‘

“Bizler bu yüzden demokrasi güçleriyle mücadele edeceğiz” diyen Kemalbay, “Tüm Türkiye halklarına, kültüre, doğaya, tarihe sahip çıkan dünya halklarına çağrımızdır; Sur’a kimse sessiz kalmamalı, sahip çıkılmalı. Sur’u birlikte yaşatmalıyız. Birlikte bu zalimlerin elinde kurtarmalıyız” dedi.