Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne, tutuklanan eş başkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın yerine Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla atandı.
 
Atamayı ANF'ye değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Amed'i çok istediğini belirterek, "Bunu defalarca ifade etmişti. Seçim yoluyla başaramadılar ama şimdi kaymakamı kayyum yaparak Diyarbakır'ı aldıklarını sanıyorlar. Seçimle göreve gelinmesi gereken bir yere kayyum atamak, gelinen noktayı ortaya koymaktadır" dedi.
 
Bilgen, darbe dönemlerinin bile AKP'nin halk iradesine dönük uygulamalarının, gerisinde kaldığını savundu.
 
Ayhan Bilgen, "Burada yapılması gereken, halk iradesini yok sayanları yok saymaktır. Tepkiler, bir süre sonra bu şehirlerin böyle yönetilemeyeceğini gösterecektir. Kimse atanmış memurlara kapı aralamaz. Bu, bir rejimin çöküşünün açıkça ilan edilmesidir."
 
“BALUKEN: DAHA BÜYÜK SARAYLARI OLANLAR VARDI”
 
HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken de kayyum atamasını Meclis kürsüsünden şöyle değerlendirdi:
 
"Bir çılgınlık içerisine girdiler. Hükümet Amed'in Kürt halkı açısından, Türkiye demokrasi güçleri açısından anlamını biliyor. Umarım, sonuçlarını iyi hesaplamıştır.
 
'Halep'i Halepliler, Musul'u Musullular yönetsin' diyenler, Diyarbakır'ı Saray memurlarıyla yönetmeye kalkıyorsa, bu, ancak kendi siyasi akıbetini hızlandırma açısından çılgınlıktır. Ortadoğu'da bu tarz diktatörlük ve çılgınlığa girenlerin daha büyük sarayları vardı!"
 
Baluken, hükümetin darbe ve düşman hukukunu hayata geçirdiğini savundu. (Kaynak: ANF)