HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Hopa halkına başsağlığı diledi, sadece heyet göndermekle kalmayacaklarını, dayanışma kampanyası da yürüteceklerini söyledi.

Ayhan Bilgen, Ankara'da devam eden MYK sırasında basın toplantısı düzenledi, son siyasal gelişmeleri değerlendirdi.

Hopa halkına başsağlığı dileyen Bilgen, "Bir heyet göndereceğiz. Ancak sadece bu değil. Türkiye toplumunun barışı açısından da bir dayanışma kampanyası yürüteceğiz" dedi.

Partilerine yönelik saldırılara dikkat çeken Bilgen, saldırıların sorumlularını bulmak için iktidarı göreve davet etti. Bilgen kirli ve mafyatik ilişkilere sahip kişilerin de saldırılara bulaştığı yönünde bilgilerin geldiğini söyledi.

Sivil halka yönelik saldırıların son bulmasını isteyen Bilgen, Ağrı Valisi'nin "PKK kız çocuklarını kaçırıp iğfal ediyor" şeklindeki sözlerine de "Hükümet, bir halkı bu kadar aşağılayan açıklamaların arkasında mı değil mi açıklamalı. Bu rezalet ve utanç verici duruma son vermelerini bekliyoruz" dedi.

Bilgen, önümüzdeki günlerde Meclis'e getirilmesi beklenen Irak ve Suriye savaş tezkeresine karşı "Hayır" oyu kullanacaklarını vurguladı, "Barıştan yana tutumumuzu sürdüreceğiz" diye konuştu.

'ÖZYÖNETİM BİR İNSAN HAKKI'

HDP Hükümet Sözcüsü Bilgen, açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Belediye başkanlarının tutuklanmasıyla ilgili bir soru üzerine Bilgen, "Özyönetimin bir insan hakkı olduğunu, katılımcı demokrasinin gereği olduğunu, Türkiye'nin demokratikleşmesi için de önemli olduğunu daha önce de söylemiştik. Bu nedenle bu tutuklamalar asla kabul edilemez. Demokratik Özerklik sadece bir bölge için değil, tüm Türkiye için birlikte yaşama projesi, barış fırsatıdır" dedi.

Bilgen seçim hükümeti ile ilgili soru üzerine, bakanlık pazarlığından yana olmadıklarını, usulün önemli olduğunu belirtti ve ekledi: "Seçim hükümeti bir koalisyon değildir. Partilerin uzlaşması üzerine kurulmaz. Seçim döneminin güvenliğini sağlamak ve kamu kaynaklarının bir parti lehine kullanımını engellemek için bütün partilerin katıldığı bir mekanizmadır."

'BEKLENTİLERİN YÜKSEK OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ'

KCK yöneticilerinin HDP'ye yönelik eleştirileri ile ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu: "HDP'den beklentinin yüksek olduğunun farkındayız. HDP omuzlarının üzerindeki ağırlığın farkında. Şehit cenazelerinden yükselen feryadı da bir uyarı ve beklenti olarak alıyoruz. Sokakta infaz edilmiş çocukların ailelerinin feryadını da aynı şekilde alıyoruz. Akan kanın duracağı bir ortama kavuşmak için daha yoğun çalışacağız. Önümüzdeki seçim güvenli bir ortamda gerçekleşirse, Türkiye toplumu 7 Haziran'da tanıdığı krediyi daha da yükseltecektir" dedi.