HDP sözcüsü Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Silopi'de polisin düzenlediği 'hendek operasyonu' sonrası çıkan çatışmalarda üç kişinin yaşamını yitirmesi olayı ile ilgili olarak, "Silopi'de sivillerin ölümü, çok ciddi hesap vermeyi, yargılamayı gerektirir" dedi.

Kars’ta basın toplantısı düzenleyen Ayhan Bilgen, Silopi’de meydana gelen olayların başka kentlere yayılmasından endişe ettiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"İçişleri Bakanı’nın talimatına rağmen eğer çatışma durdurulamıyorsa, ya farklı inisiyatifler var ya da İçişleri Bakanı'na rağmen bu operasyon devam ediyor. Ya da onun bilgisi dahilinde sivillerin ölümü yaşanıyor. Her iki durum da son derece ciddi sorumluluk bulur; çok ciddi hesap vermeyi, yargılamayı gerektirir."

"Koalisyon kurulamaması ve ülkenin bu koşullar altında erken seçime gitmek zorunda kalması savaşı daha da tırmandıracaktır. Çok daha büyük kayıplar, telafisi imkansız sonuçlar ve geri dönüşümü olmayan bir iç savaş tehlikesi yaşanabilir.

"Bizim için hiçbir iktidar, hiçbir imkan, hiçbir ikbal, hiçbir koltuk insan hayatından daha değerli olamaz. Dolayısıyla bütün sivil toplum örgütlerinin, bütün kanaat önderlerini, barış aktivistlerine ve Türkiye’nin istikrarından, Türkiye’nin barışından yana olanların bütün müttefikleri, bütün dost ülkeleri de bu süreçte barıştan yana tutumlu olmaya, sorumluluk üstlenmeye ve Türkiye’de biran önce demokratik bir barış ortamının tesis edilmesi için sorumluluk almaya çağırıyoruz."