Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, sokağa çıkma yasakları hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, Valilikler tarafından alınan kararlarla sokağa çıkma yasaklarının yasal ve anayasal hiçbir dayanağının bulunmadığını belirten İrmez,  ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını koruyan, gayri insani muamele yasağını,  kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını düzenleyen; özel yaşam, aile yaşamı, haberleşme ve konutuna saygı gösterilmesi hakları, bağlamında Anayasa’nın 17, 19, 20, 21 ve 22. maddeleri  ihlal edilmemiş midir?

İhlal söz konusu ise bu ihlalin siyasi, idari ve askeri sorumluları kimlerdir?’ diye sordu.

İrmez, Başbakan Davutoğlu’na  şu soruları sordu:

* İl idaresi kanunun 11. Maddesine dayandırılarak ilan edilen sokağa çıkma yasağı ilanları ile Anayasa’nın temel hak ve özgürlüklerini belirleyen maddeleri aleni bir şekilde ihlal edilmektedir. Bu durumda valinin yetkileri Anayasal hakları askıya alabilecek düzeyde midir?

* Ülkenin yasalarını hiçe sayarak ilan edilen sokağa çıkma yasakları hangi yasal ve anayasal ilkeye dayandırılarak ilan ediliyor?

* Cizre ve Silopi’de sokağa çıkma yasağı öncesinde görevli  öğretmen ve memurlar güvenlik gerekçesi ile zorunlu izne çıkarılırken bölgede bulunan yurttaşın güvenliği için hangi tedbirler alınmıştır?

* Cizre ve Silopi’de uygulanan sokağa çıkma yasakları ile tüm ilçeyi ablukaya alarak uygulanan ambargo ve savaş politikasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını koruyan, gayri insani muamele yasağını, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını düzenleyen; özel yaşam, aile yaşamı, haberleşme ve konutuna saygı gösterilmesi hakları, bağlamında Anayasa’nın 17, 19, 20, 21 ve 22. maddeleri ihlal edilmemiş midir?

İhlal söz konusu ise bu ihlalin siyasi, idari ve askeri sorumluları kimlerdir?

* Öğretmenlerin ilçeyi terk etmeleri için milli eğitim müdürlüğü tarafından gönderilen SMS’lerden sonrailçeyi terk etmeleri devletin Cizre ve Silopi’de eğitimi de durdurduğu anlamına gelmektedir.

Bu öğretmenler geri dönecekler midir?

* Sokağa çıkma yasakları bazen ilcelerde günlerce kesintisiz sürmektedir. Bu süre zarfında burda yaşayan insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını biliyoruz.

Bunu bir insan hakkı ihlali ve hukuksuzluk olarak görmüyor musunuz? Bu konuda herhangi bir çalışmanız var mı?

Uygulanan yasak ile yaşanan ve yaşanacak tüm hak ihlallerinin, yaralanmaların ve can kayıplarının siyasi, idari sorumluları kimlerdir?

* Türkiye Cumhuriyetinin en karanlık ve antidemokratik dönemleri olan 1990’lı yıllarda bile insanlar en azından beslenme ve içecekihtiyaçlarını karşılayabiliyorken bugün hükümetinizin atanmış valileri tarafından ilçeleri günlerce içme suyundan mahrum bırakmak anayasaya aykırı değil midir?

 * Gerekirse ev ev sokak sokak temizlenecek’ifadeniz ardından Silopi’de ve Cizre’de evlere yönelik baskınlar başlamıştır.

Evlerin kapılarının kırılarak içeriye girilmesi talimatı tarafınızdan mı verilmiştir?

* Adeta hayatı durdurma anlamına gelen sokağa çıkma yasakları yüzünden yurttaşların yaşayacağı can ve mal kaybının sorumluları kimler olacaktır?