Şırnak Devlet Hastanesi morgunda bekletilen cenazelerin valilik tarafından gömülmemesi için aileler cenazelerini aldı.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre ve Silopi'de katledilen 8 kişinin cenazeleri morgdan alınarak Şırnak Belediyesi'ne ait soğuk hava deposuna kaldırıldı. Aileler yasak kalkana kadar cenazeleri defnetmeyecek.

Demokrat Haber'e konuşan HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, morgda bekletilen 6 cenaze daha olduğunu ifade etti.

Günlerdir cesedi Silopi'de sokak ortasında kalan Taybet İnan'ın da cenazesinin morgda bekletildiğini, kızının girişimine rağmen cenazeyi alamadıklarını kaydeden Birlik, yarın yeni bir defin belgesiyle İnan'ın cenazesini almaya çalışacaklarını kaydetti.

AİLELER CENAZELERİN GİZLİCE GÖMÜLMESİNİ İSTEMİYOR

Ailelerin almadığı cenazelerin vali ve kaymakamlıkça üç gün içerisinde defin edebileceğine dair yasal sürenin yarın dolduğunu hatırlatan Birlik, "Aileler bu genelgeden sonra daha da telaşlandı. Çünkü hiçbir aile yakınının gizlice gömülmesini istemiyor. Yasak kalkana kadar cenazeleri defnetmek istemediklerini belirten aileler bize başvurdu. Bu duruma bir çözüm bulmamızı istediler. Biz de belediye, savcılık ve emniyetle gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra cenazeleri alabileceğimizi söyledik. Hayatını kaybeden 8 kişinin cenazesini belediyenin soğuk hava deposuna götürdük. Geri kalan cenazeler için de yarın girişimde bulunacağız" dedi.

POLİSLER: CENAZELERİ TEKRAR MORGA KOYUN

6 kişinin cenazesini aldıktan sonra hastane etrafının polislerce sarıldığını ve alınan cenazelerin tekrar morga konulmak istendiğini ifade eden Birlik şunları anlattı:

"Emniyet önce cenazelerin alınabilmesinde bir engel olmadığını söyledi. 6 kişinin cenazesi alındı, ambulansa konuldu. Bu sırada polisler etrafımızı çevirerek alınan cenazelerin tekrar morga konmasını istedi. Savcılık ile gördüştük ve birkaç saatlik gecikme ile cenazeleri götürebildik".

TAYBET İNAN'IN CENAZESİ HALA MORGDA

Silopi'de katledilen ve cesedi günlerce sokak ortasında bekletilen Taybet İnan'ın cenazesinin, kızının bütün girişimlerine rağmen alınamadığını belirten Leyla Birlik, "Taybet İnan'ın kızının bütün beyanlarına rağmen cenaze teslim edilmedi. Yarın İnan için defin kağıdı çıkartacağız. Taybet İnan ile birlikte 6 kişinin cenazelerini de almaya çalışacağız" diye bilgi verdi.

MİRAY BEBEĞİN CENAZESİ CİZRE'DE

Miray bebek ile anne karnındayken vurularak katledilen bebeğin cenazelerinin Cizre Devlet Hastanesi'nde olduğunu ifade eden Birlik, Silopi ve Cizre'deki ailelerin yakınlarının cenazelerini almak için girişimde bulunacağını kaydetti. 

2 KİŞİNİN CENAZESİ KAR ALTINDA

Şırnak'ta 4 Ocak'ta vurulan ve günlerdir kar altında kalan iki gencin cenazelerinin de halen sokaktan alınamadığını belirten Birlik, "Cenazeleri almaya çalışan ailelere polis izin vermiyor. Cenazeleri almak için girişimde bulunanlar taranıyor. Gaz atılıyor. Cenazeler halen karın altında. Şimdi ise yağmur yağıyor. Şırnak bunu unutmayacak, bu halk bu yapılanları unutmayacak. Savaş'ta bile yapılmayan muameleler burada yapıldı. Bu yapılanlar Türkiye'nin, AKP hükümetinin utancıdır" dedi.

VEKİL ATAMANA GEREK YOK, VALİLER VEKİL GİBİ ÇALIŞIYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AKP'nin milletvekil çıkaramadığı Şırnak, Hakkari ve Dersim'e vekil tayin edeceği ifadelerine de değinen HDP'li Birlik, "Valiyi atamışsın senin vekilin gibi çalışıyor, gerek yok vekil atamana. Biz nerede acı varsa orayadayız. Şırnak halkıyla diz dize oturacak vekil atayacakmış. Göndersin bekliyoruz, gelsin vekiller" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

(Demokrat Haber)