Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Kasım seçimlerine ilişkin gün içerisindeki yaşanan ihlallerin haritasını çıkardı.

Haritaya göre, ihlallerin neredeyse tamamının HDP’nin yüksek oy aldığı bölgelerde yaşandığı görülüyor.

EN YOĞUN HAK İHLALLERİ İSTANBUL’DA YAŞANDI

İhlal haritasının ilk sırasında İstanbul yer alıyor. HDP müşahitlerinin tehdit edilmesinin yanı sıra, bir okulda polis saldırısı yaşandı.

Oy kullanma işlemi tamamlanmadan tutanak imzalanması gibi ihlallerin yanı sıra, Bayrampaşa ilçesinde var olmayan bir sandık numarasına ait (1192) dolu oy çuvalı bulunması önemli ihlaller olarak haritada yer aldı.

İstanbul gibi Ankara’da da oy verme işlemleri sırasında yoğun olarak ihlaller yaşanırken, kimi bölgelerde mükerrer oy kullanıldı.

BÖLGE KENTLERİNİN TAMAMINDA İHLALLER YAŞANDI

Özellikle 7 Haziran sonrası devlet saldırılarının yoğunlaştığı Diyarbakır, Mardin ve Şırnak gibi kentlerde oy verme işlemleri ihlallerin gölgesinde geçti. Diyarbakır’da kimi seçim çevresinde özel harekat polisleri yüzleri kapalı/maskeli olarak dolaştı.

120 İHLAL KAYIT ALTINDA

Haritada 120 ihlal yer alırken, bu ihlallerin tamamı bölge kentlerinin yanı sıra HDP’nin yoğun oy aldığı Konya, Eskişehir, Bursa, Adana, Mersin, Antalya, İzmir ve Manisa gibi kentlerde yaşandı.

HDP’li MÜŞAHİTLER GÖZALTINA ALINDI

Oy verme işleminin tamamlanması ve sayım işlemlerinin başlamasıyla birlikte bölge kentleri başta olmak üzere çeşitli kentlerde HDP’li müşahitlerinin gözaltına alındığına dair bilgiler de HDP Genel Merkezi Kriz Masası’na ulaştı.