HDP, İzmir’den sonra Aksaray'daki seçim bürosu açılışında ırkçı saldırıya maruz kalındığını ve buna polisin göz yumduğunu belirterek, hükümete seçimin güvenliğini sağlaması çağrısında bulundu.

HDP, İzmir’in Dikili ve Urla ilçelerinden sonra, İç Anadolu turu sırasında Aksaray'da gerçekleşen ırkçı saldırının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Aralarında MHP’lilerin de bulunduğu saldırganların attıkları taşlarla seçim otobüsünün tahrip edildiği belirtilen açıklamada, seçim otobüsünün içinde HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, milletvekili Levent Tüzel ve seçim gezilerini sürdüren HDP yöneticilerinin bulunduğu hatırlatıldı.

Polisin saldırganlarla işbirliği içinde olduğu kaydedilen açıklamada, gereken önlemlerin alınmadığı, ilçe binasının ablukaya alınarak saldırganların otobüsün yakınına kadar gelmelerine imkan sağlandığı ifade edildi. “AKP Hükümeti’ni ve İçişleri Bakanını bir kez daha uyarıyoruz. HDP’yi çatışmaya çekme amacıyla gerçekleştirildiğine kuşku duymadığımız bu saldırıları engellemek ve seçim çalışmalarının güvenliğini sağlamak hükümetin yükümlülüğüdür” denilen açıklamada, bu tür saldırılara polis tarafından göz yumulmasının ve saldırganların özendirilmesinin önüne geçilmemesinin seçim güvenliğinin ağır bir darbe almasıyla sonuçlanacağı ve seçim sonuçlarını kuşkulu hale getireceğine dikkat çekildi.

‘POLİS GÖZ YUMUYOR’

Seçim sürecinin her aşamasında siyasi partiler ve vatandaşlar için demokratik ve güvenlikli bir siyasal çalışma ortamı sağlamanın hükümetin sorumluluğu olduğunun altı çizilen açıklamada, “Saldırılar polisin ihmali ya da göz yumması sonucu yaşanıyor. Polis güvenlik önlemlerini almak zorundadır. Aksi takdirde HDP kendi güvenliğini sağlayarak çalışmalarını yürütecektir. HDP, bugüne kadar karşılaştığı saldırılarda uğradığı zarar ve ziyanın tazmini ve saldırganların cezalandırılması için hukuk yollarını harekete geçirmeye ve seçim güvenliğinin gerçekleşmesini gözlemek üzere AGİK nezdinde başvuruda bulunmaya kararlıdır. HDP, seçim çalışmalarının ve politik iklimin sabote edilmesine göz yummayacaktır.Seçim çalışmalarını engelleyecek veya sabote edecek her türlü girişimin karşısında olacağız. Ne partimizin ne de diğer partilerin çalışmalarına yönelik herhangi bir engeli kabullenmeyeceğiz” denildi.

HDP’nin demokrasi, özgürlük ve eşitliği sağlayacak bir alternatif olduğunun ortaya çıkmasıyla Türkiye’nin her köyünde, ilçesinde ve ilinde seçim çalışmalarını sürdürmesinin ırkçı ve barış karşıtı çevrelerde rahatsızlık yarattığı belirtilen açıklamada, “Bunun farkındayız. O nedenle de Türkiye’nin her köşesine barış, demokrasi ve eşitlik sesini ve taleplerini taşımaktan bir an bile geri durmayacağız” ifadelerine yer verildi. (ANF)