HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 12 başlıktan oluşan 7 Haziran Genel Seçim Bildirgesini açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP seçim bildirgesini "Sultan'ın kâbusu" olarak nitelendirdi. Yüksekdağ, "Bildirgemiz, Sultan'ın kâbusu, bütün Türkiye halklarının hayalidir, inancıdır. Onlar kâbus görmeye başladılar ve daha çok kâbus görecekler" dedi.

7 Haziran Genel Seçim Bildirgesi için HDP milletvekili adayları ve HDP yöneticileri Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Bilgirgeyi HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ okudu.

Kürsüde ilk olarak konuşan Yüksekdağ, HDP seçim bildirgesini "Sultan'ın kabusu" olarak nitelendirdi. 

Yüksekdağ, seçim bildirgesiyle ilgili şunları söyledi:

Heyecanınızı ve burada resmettiğiniz güzelliği saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Heyecanlı bir yola girdik. Geçtiğimiz tüm yolların ve aşamaların, gelip kesiştiği an işte bu andır. Öyle bir andayız ki bütün ezilen insanlığın, kadınların, gençlerin, halkların ve inançların insanca bir yaşama karşı duyduğu özlem ve istek işte bugün tarihsel bir dönemece geldi.

Biz bugün sadece geçmişte yürüdüğümüz yolları değil kazanacağımız bir Türkiye'yi istiyoruz. Bugün sizlerle seçim bildirgemizi paylaşacağız. Bu bildirge bizim yıllar boyunca halkımızın bağrında oluşmuş mücadele birikimimizin değerlerimizin bir aynasıdır.

Bu yollarda biriktirdiğimiz her değeri damıtıp işte bu bildirgeyle yeni yaşam programına dönüştürmeye çalıştık. Bu bildirgede bir kişinin üç beş kişinin değil bizlerin emeği var.

Bu bildirgeyi biz kadınlar, gençler, halklar, Aleviler, Kürtler ve bütün ezilen halklar oluşturduk. LGBTİ bireylerle birlikte yazdık. Haklıların gücüyle ve aklıyla yazdık.

Yıllar boyunca biriktirdiğimiz haklılığımız bu bildirgeyle bir kazanma iradesine dönüştü. HDP yani bir bütün olarak bizler bu zamana kadar kapatılan bütün kapıları açan kararlılığımız ve enerjimizle bugün çok farklı bir noktaya geldik.

Bildirgemiz, Sultan'ın kâbusu ve Türkiye halklarının hayalidir inancıdır. Onlar kâbus görmeye başladılar. Daha çok kabus görecekler ama biz bu hayalle biz bu inançla bildirgemizde ifade ettiğimiz yeni yaşamı inşa edecek gücü ortaya koyduk.

TÜRKİYE'DE HER ŞEY ÇOK FARKLI OLACAK

Sunacağımız bildirge çok öncesinden itibaren HDP'nin gittikçe büyüyen siyasi yürüyüşü üzerinden sizlere yansıdı.
Bu programı bizlerin gücüyle hayata geçirdiğimizde, yeni yaşamın böyle öncü hamlesini hayata geçirdiğimizde Türkiye'de her şey çok farklı olacak. Barışın adaletin işçilerin adaletin emekçilerin kadınların yeni bir yaşam alanına kavuşması için bütün Türkiye toplumunu bu bildirgenin tam içinde yer almaya davet ediyoruz. Bizlerin başarma gücünü de bu programı uygulama gücüyle birleştireceğiz. HDP’nin güçlü bir biçimde yer alacağı Meclis’te işte bugün sunacağımız bildirgenin yaşamla buluştuğu enerjiyi de ortaya çıkaracağız. Hepimizin yolu açık olsun.

GAZ, COP, TOMA GÖRMEKTEN BIKTIK

Daha sonra Selahattin Demirtaş konuştu. Demirtaş, şunları söyledi:


Hepinizi yürekten selamlıyorum. Umut ediyorum ki bildirgemizle birlikte bugünden itibaren artık Türkiye'nin her bir köşesinde karamsarlığın ve korkunun yerini HDP'nin umudu yer alacak. Bende şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum.

Biz bu topraklar üzerinde büyük bir zenginlik ve hazinenin üzerinde oturan yoksullar olmaktan bıktık artık. Bizler çok dilli kültürlü inançlı yapımızla ve farklılıklarımızla horlanmaktan alay edilmekten usandık çünkü. Ve her gün bu ülkede silah sesi, gaz, cop, panzer, TOMA görmekten bıktık usandık. Artık birbirimizden korkmadan devletten hükümetten korkmadan birbirimize güvenerek inanarak barış içerisinde yaşamak istiyoruz.

Bizler HDP'yi oluşturan bizler, her bir farklılığımızla sesimizle, Türkiye toplumunun tamamı eğer ortak duygularda birleşeceksek bu bizler açısından teklik üzerine değil birlik üzerine inşa edilmiş insanlık kimliği olabilir.

Medeniyetin beşiği dediğimiz coğrafyamızda insanlığı merkeze koyarak yeni bir başlangıç yapmak zorundayız. İnsanlığı düştüğü yerden kaldırmak zorundayız. Bu HDP'nin boyun borcudur.

Kapitalizmin en acımasız uygulamalarına, neoliberal politikalara karşı, paranın her şeyi satın alabileceğine inanan duyguya karşı insanımızı insanlığımızı öne çıkaracağız. Halen umut var diyeceğiz.

Kanın oluk oluk aktığı, doğanın her gün acımasızca katledildiği bu coğrafyada halen umut var diyeceğiz.

HDP RADİKAL DEĞİŞİM ÖNERİYOR

Bizim yapacağımız hiçbir öneryi tek başına değerlendirmemek lazım. Biz bütünlüklü bir sistem değişikliği öneriyoruz. Radikal değişim öneriyor HDP. Yepyeni bir Türkiye'yi radikal bir dönüşümle inşa edebiliriz.

Bizim programımızın esasında hükümet olarak biz yapacağız yoktur, bizati halk olarak çözümün gerçek aktörleri vardır.

Hiçbir şey Ankara'dan göründüğü gibi değil. Sokaklardan Ankara’ya bakınca, burnu büyüklerin, ensesi kalınların gördüğü gibi değil. Ve bizler bugün HDP olarak ortaya koyacağımız söyleyeceğimiz şeyler hiçbir parti tarafından söylenmemiş gibi kabul edilmeyecek.