Seçimlere günler kala, geçmiş seçimlerde sandıklarda yaşanan hile ve ihlallerin tekrar yaşanmaması için 81 ilde sandıkların korunmasına ilişkin çalışmalar yürüten Halkların Demokratik Partisi (HDP), müşahitlerini eğiterek bilişim sistemini kurdu.

Eğitim ve bilişim sistemiyle, oy çalınması ve diğer usulsüzlüklerin önüne geçmek için her türlü önlemi alarak seçimlere hazır olduklarını belirten HDP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Pınar Akdemir, seçimlere çok az bir süre kalırken, AKP hükümetinin yaptığı açıklamalarla birlikte HDP'ye yönelik geliştirilen saldırı girişimlerinin sandık güvenliği konusunu her zamankinden daha ciddi bir boyuta taşıdığına dikkat çekti.

Sandıkların korunmasına dönük çalışmaları daha öncesinden başlattıklarını belirten Akdemir, özellikle sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve emek alanı ve barolar ile yaptıkları görüşmeler neticesinde, yine Kürdistan Hukukçular Meclisi'nin içinde olduğu tüm bileşenler üzerinden sandıkların güvenliğini sağlama noktasında bir birliktelik sağladıklarını ifade etti.

SANDIĞA BAKACAK MÜŞAHİTLER EĞİTİLİYOR    

Sandık güvenliği noktasında birçok kurum ile görüşmeler yapıp destek istediklerini dile getiren Akdemir, "Bununla birlikte avukatlarla birlikte bizler seçim günü sandıklarda görevli olacak müşahitlerin eğitilmesi, müşahitlerin hukuki anlamda yapabilecekleri itirazlar başta olmak üzere, genel merkez bünyesinde bunlara ilişkin bir ekip kurduk" bilgisini verdi.

SANDIKLARIN KORUNMASI İÇİN KOMİSYONLAR HAZIRLANDI   

Bu kapsamda hukukçuların da içinde olduğu bu eğitim komisyonunun eğiticilerin eğitimini tamamladığını ve yerellerde müşahitlerin eğitimine başlandığını aktaran Akdemir, "Bu anlamda karşılaşabileceğimiz sıkıntıları örneklendirerek oluşturduğumuz videolardan tutalım yaşanabilecek emsal olaylara ilişkin ya da bundan önceki pratiklere dayalı oluşturduğumuz belli hukuki başvuru dilekçelerimiz başta olmak üzere gerekli hazırlıkları yaptık" diye belirtti.

81 İLDE SANDIKLAR KORUNACAK   

Yine seçimlerin güvenliği için kendilerinden, bağımsız gözlem ve takipçilik yapmak isteyen çeşitli girişimlerin olduğunu aktaran Akdemir, bunlarla da temaslarını en başından beri koruduklarını söyledi. Sandıkların korunması için 81 ilde çalışma yürüttüklerinin altını çizen Akdemir, 10-15 il dışında büyük oranda çalışmalarını tamamladıklarını kalan illerde de temaslarını sürdüklerini belirtti.

HDP SANDIKLARIN KORUNMASI İÇİN BİLİŞİM SİSTEMİ KURDU   

HDP'den doğru müşahit eğitimlerin tamamlanması ile birlikte bir bilişim sistemi de kurduklarını aktaran Mezopotamya Hukukçular Derneği Mardin Şubesi Eşbaşkanı Av. Seher Acay ise, müşahitlere verilen eğitimler ile birlikte bilişim sistemini tanıttıklarını belirtti.

Bilişim sistemi hakkında bilgi veren Acay şunları aktardı: "HDP'den doğru 7 Haziran seçimlerinde çalışacak olan sandık başkanlarımız ve müşahitlerimizin akıllı telefonları üzerinden kullanacakları bir bilişim sistemi. Şu anda bütün okullarda HDP sandık bazlı çalışmaya başladı. Özellikle bu bölgede bütün mevcut sandıklarımız, sandık başkanlarımız ve müşahitlerimiz tespit edildi ve sisteme giriş yapıldı. Bu bağlamda sisteme giriş yapıldığında hem hangi okulda hangi sandıkta kimin çalıştığını görebiliyoruz. Aynı zamanda bunu genel merkez de görebiliyor. Bu yönden merkezin direkt yönlendirmesi de gerçekleşebilir."

'BİLİŞİM SİSTEMİ İLE HİLEYE ANINDA MÜDAHALE EDECEĞİZ’    

Öte yandan genel merkez ve il koordinasyonlarında kriz masaları oluşturacaklarını kaydeden Acay, "Herkes sandığından çıkan oylamayı anlık olarak bilişim sistemine yükleyecek ve oy sayısına aynı zamanda hem il koordinasyonu hem de genel merkezin kriz masasına ulaşabilecek. Bundan sonra müşahitlerin yapacağı tek şey ıslak imzalı olan tutanağı bize getirmek olacak" diyerek hukuk komisyonun da ıslak imzalı tutanağı sağlam bir şekilde saklamakla görevli olacağını belirtti.

Bilişim sistemi ile oluşacak hukuksuzlukların kendilerine anında iletileceğini ve bu şekilde itirazları yapabileceklerini dile getiren Acay, her il ve ilçelerde konumlandırılacak avukatların yaşanabilecek hukuksuzluklara karşı görev başında olacaklarını ifade etti.

Şerife Oluç / DİHA